Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-vitlok

Vitlök växer på friland. Blasten som växer upp ovanför jorden kan också ätas. Oftast äter vi den vitlök som fått mogna klart och sedan torkats, men det går också bra att äta vitlöken färsk – den skördas då några månader tidigare – i Sverige ofta i juni. Vitlök i svenska butiker kommer ofta från södra Europa eller Kina. Lök är generellt en klimatsmart gröda som kan lagras väl och inte kräver mycket mark att odla. Att odla vitlök kan dock ha hög påverkan på vattenresurserna i de områden där den ofta odlas, och användningen av bekämpningsmedel kan vara hög.

Visste du att när en vitlöksklyfta sätts i jorden på hösten, har en hel vitlök bildats till sommaren efter?

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologisk vitlök

Ekologisk vitlök är odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologisk!

Ät ibland

  • Vitlök

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se