![vegoguiden-vit och rodkal, Fotograf: iStock vegoguiden-vit och rodkal](https://media.wwf.se/uploads/2020/08/57-vegoguiden-vit-och-rodkal-500x250.jpg)
Vitkål och rödkål växer ute på friland och gillar att ha gott om utrymme. De har det gemensamma namnet huvudkål, och det beror på att formen ser ut just som ett runt huvud. Runt huvudkålen sitter större ”skyddsblad.” Vit- och rödkål i svenska butiker kommer ofta från Sverige eller norra Europa, till exempel Tyskland. Kål kräver inte mycket mark att odla, den kan lagras länge och är också klimatsmart. Ett riktigt praktval för planeten!
Det finns mycket stor växtkraft i vitkål. Från 1 kg vitkålsfrön kan man få fram 180 ton färdig vitkål!
I torrare regioner kan det finnas lite större problem än i de länder i norra Europa som Vegoguiden tittar på här. Om kålen kommer från södra Europa, till exempel Spanien, kan odlingen ha hög påverkan på vattenresurserna och användningen av bekämpningsmedel kan vara högre.
WWFs råd
Ät helst
- Ekologisk vitkål och rödkål
Ekologisk kål är odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologisk kål!
Ät gärna
- Vitkål och rödkål