Ris är stapelföda för hälften av jordens befolkning. Det är ett spannmål och växer i odlingar som täcks med vatten. Varje strå av ris har blomvippor där riskornen sitter. Riskorn finns i många färger som vitt, gult, grått, rött eller svart, och i olika former som långkornigt och rundkornigt. Riset vi hittar i butiken kommer ofta från olika delar av Asien eller Italien.
Ris är ofta, jämfört med andra spannmål, en ganska resurskrävande gröda. Klimatpåverkan från ris är exempelvis ovanligt hög för att vara ett spannmål. Det beror på att metan frigörs från marken när riset växer i de vattentäckta odlingarna. Dessutom kan ris bevattnas intensivt vilket kan ge en hög påverkan på vattenresurserna i områdena där det odlas.
Visste du att torkat ris har en bra uppsugningsförmåga och därför kan användas vid vatten- och fuktskadereparation för exempelvis mobiltelefoner?
WWFs råd
Ät gärna
- Ekologiskt ris
Ekologiskt visar att riset är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologiskt! Problemen med klimatpåverkan och bevattning kan dock fortfarande vara relativt stora.
Ät ibland
- Ris