Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-hasselnotter

Hasselnötter

Hasselnötter växer på träd, och skörd blir det oftast bara vartannat år då träden behöver samla kraft under två somrar för att kunna producera nötter. Nötterna kan ätas när de är gröna och omogna, men de flesta träffar på hasselnöten efter torkning – som ger den dess bruna färg. Ofta är hasselnötter vi äter i Sverige från till exempel Turkiet och Italien där odlingen kan ha mycket hög påverkan på vattenresurserna. Det kan också vara hög risk för förlust av biologisk mångfald eftersom odlingarna kan anläggas i områden som är naturligt artrika.

Hasselnötter växer faktiskt vilt i Sverige – hinner du före ekorren? Men glöm inte fråga markägaren om lov först.

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologiska hasselnötter

Ekologiska hasselnötter är odlade utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Problemen med vatten kan dock fortfarande vara stora.

Undvik

  • Hasselnötter

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se