Gurka är en klängväxt, och så trivs den bäst. Men har den inget att klänga på kryper den utefter marken. I Sverige odlas gurkan främst i växthus. Växten har gula blommor och gurkor finns i många former och storlekar, de vanligaste är den långa slanggurkan och den korta, tjocka inläggningsgurkan eller druvgurkan/Västeråsgurkan.
Gurka i svenska butiker kommer ofta från Sverige, Spanien eller Nederländerna. Den ger hög avkastning per yta. Klimatpåverkan från gurkor skiljer sig åt beroende på om de växer ute på friland eller i växthus, och hur de växthusen i så fall värms upp. I Sverige används huvudsakligen förnybara bränslen i gurkodlingen – vilket ger en avsevärt lägre klimatpåverkan jämfört med växthus som värms upp med fossila bränslen, som många av de nederländska växthusen gör. Användningen av bekämpningsmedel kan också vara hög för importerad gurka och odlingen i södra Europa kan ha hög påverkan på vattenresurserna.
Många vet att gurkan består till 96% av vatten – men visste du att under goda ljusförhållanden kan gurkor växa flera centimeter om dygnet?
WWFs råd
Ät helst
- Ekologisk gurka från Sverige
Klimatpåverkan från svensk gurka kan vara mindre än hälften jämfört med importerad gurka. Ekologisk gurka är dessutom odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter svensk KRAV-märkt eller EU-ekologisk gurka!
Ät gärna
- Gurka från Sverige
- Ekologisk gurka från Europa
Ät ibland
- Gurka från Europa