Broccoli är en kål och nära släkt med blomkål. Den växer ute på fälten i ”buketter” på stjälkar med gröna blad. Skörd ska ske strax innan de gröna blomknopparna är på väg att slå ut.
Broccoli i svenska butiker kommer ofta från olika länder i Europa, till exempel Spanien och Nederländerna. Broccoli är, liksom de andra kålsläktingarna, en klimatsmart gröda som inte kräver mycket mark att odla. Användningen av bekämpningsmedel kan dock vara hög och odlingen i södra Europa kan ha hög påverkan på vattenresurserna.
Visste du att hela broccolin är god att äta – både stammen och bladen?
WWFs råd
Ät helst
- Ekologisk broccoli från Sverige
Svensk broccoli kan vara mer än dubbelt så klimatsmart som broccoli från andra länder. Ekologisk broccoli är dessutom odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter svensk KRAV-märkt eller EU-ekologisk broccoli!
Ät gärna
- Ekologisk broccoli från Europa
- Broccoli från Sverige
Ät ibland
- Broccoli från Europa