Vita, röda, gröna, gula, svarta, prickiga, avlånga och runda – färdiga bön- och ärtbiffar görs på baljväxter av alla dess slag. Falafel görs till exempel på blötlagda, okokta kikärtor. Gemensamt för baljväxter är att de har låg klimatpåverkan och är väldigt resurssmarta. Rötterna fångar upp kväve som finns i luft och mark, och omvandlar det till näring – det gör att baljväxter behöver mindre gödsel än många andra grödor. Så biffar gjorda på planetsmarta bönor och ärtor är ett bra val ur miljösynpunkt! Bönbiffar är dessutom inte särskilt hårt processade vilket gör att klimatpåverkan kan vara lägre i jämförelse med mer processat vegokött.
WWFs råd
Ät helst
- Ekologiska bönbiffar och falafel
Ekologiskt visar att baljväxterna i biffarna är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!
Ät gärna
- Bönbiffar och falafel