valEt 2022
Klimatpolitik och utsläppsbudget
Sverige har idag klimatmål som talar om när vi ska ha netto-noll utsläpp men det är inte tillräckligt. För att kunna hålla nere temperaturökningen är det viktiga vilken total mängd som släpps ut i atmosfären. Därför behöver Sverige skärpa sina klimatmål och införa en nationell utsläppsbudget som binder oss till att minska utsläppen redan nu.
I Sverige står utsläppen från transportsektorn för en tredjedel av de nationella utsläppen. Av dessa står vägtrafiken för över 90 procent. En huvuddel av vägtrafikens och därmed hela transportsektorns utsläpp kommer från personbilarna. Det av riksdagen beslutade klimatmålet för transportsektorn är 70 procents minskade utsläpp till 2030 jämfört med 2010 års nivåer. Trots etablerade styrmedel som bränsleskatter samt nya åtgärder för att öka inblandning av biodrivmedel och stödja övergången till eldrivna fordon så är det långt ifrån tillräckligt för att vi ska nå målet. Vi måste helt enkelt minska utsläppen mer och i en snabbare takt.
Industrisektorn står för ungefär en tredjedel av Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser. Sverige har en stor möjlighet att visa att det går att minska utsläppen och ta fram lösningar som världen behöver i sin klimatomställning. På detta sätt kan Sverige påskynda omställningen i resten av världen. Förhoppningsvis kan svenska företag dra nytta av att kunna erbjuda de produkter och tjänster som andra länder och marknader behöver.
För att det ska fungera är det viktigt att Sverige ställer om på ett hållbart sätt som inte orsakar nya och för stora miljömässiga och sociala hållbarhetsproblem. En hållbar omställning av den svenska och europeiska industrisektorn bör därför ha som fokus att ta fram system, lösningar och regelverk som kan spridas till och användas i andra delar av världen. Utöver system och lösningar som minskar eller eliminerar utsläppen behövs ett starkt fokus på minskad energi- och resursanvändning i industriernas hela värdekedja.
Sverige har idag klimatmål som talar om att vi ska nå netto-noll utsläpp 2045, men det är långt från tillräckligt. För att kunna hålla nere temperaturökningar i linje med Parisavtalets 1.5-gradersmål är det viktiga den totala mängd koldioxid som släpps ut i atmosfären.
Senior pressekreterare WWF
Senast ändrad 12/12/24