Utforska ett ägg
Kategorier
Syfte
Att lära eleverna mer om ägg, om äggets anatomi och olika sätt att producera ägg.
Det här behövs
- Hönsägg
- Bricka eller tallrik (en till varje grupp)
- Karta över äggets anatomi (finns pdf här)
- Internet
- Ingredienser till sockerkaka eller omelett
Lite äggfakta
- Skalet på ett hönsägg har cirka 17 000 porer, vardera med en diameter på 0,017 mm. De släpper in luft och ut koldioxid.
- Äggskalets färg bestäms nästan alltid av hönans färg. Vita höns lägger vita ägg och bruna höns lägger bruna ägg.
- Ju äldre ett ägg är, desto lösare är äggvitan.
- När hönan har börjat ruva tar det 21 dagar innan ägget kläcks.
- Äldre hönor lägger större ägg än yngre hönor.
- Ett ägg innehåller merparten av de nyttigheter kroppen behöver.
Gör så här
- Dela in klassen i mindre grupper och dela ut ett ägg till varje grupp.
- Be eleverna studera först hur ägget ser ut på utsidan. Vilken färg har ägget? Är det helt slätt eller har det ojämnheter?
- Låt eleverna knäcka ägget försiktigt och lägga det på en bricka eller tallrik. Äggulan ska vara intakt.
- Studera äggets anatomi och gå igenom delarna med hjälp av anatomikartan och svara på frågorna:
– Hade de olika delarna den funktionen ni trodde?
– Äggvitan blir rinnigare ju äldre ägget är, hur ser era äggs vita ut?
– På vilka olika sätt produceras ägg i Sverige? Vilka är skillnaderna för miljön och för hönorna? - Avsluta genom att laga en omelett, en sockerkaka eller någon annan rätt med ägg och låt alla smaka!
Mer äggfakta
Ägg som säljs i butik produceras på fyra olika sätt i Sverige: hönsen lever i bur, frigående inomhus, frigående utomhus eller på ekologiska gårdar där de har större plats än övriga höns och endast får äta ekologiskt foder. Samtliga höns i äggindustrin lever ett kort liv i flockar med tusentals individer och en del med begränsad tillgång till dagsljus och utevistelse. En höna trivs bäst i en flock med 15-20 individer och gärna tillsammans med en tupp, så som de oftast lever hos privatpersoner som har höns.
För att producera ett kilo ägg går det åt foder från i genomsnitt 4,5 kvadratmeter åkermark. Det är en tredjedel av den areal som krävs för att producera ett kilo griskött enligt www.svenskaagg.se (2019)