Kinas energisituation – en värderingsövning
Kategorier
Syfte
Att öka kunskaperna och förståelsen för Kinas energisituation.
Det här behövs
- Internet
Gör så här
- Inled med att låta eleverna leta fakta om Kina. Ge grupperna olika områden att fokusera på:
– Historia
– Energi
– Handel
– Befolkning och utbildning
– Matproduktion
– Mänskliga rättigheter/censur - Låt grupperna presentera vad de kommit fram till för varandra.
- Kinas stora energibehov kommer att leda till enorma miljöeffekter. Frågan är om det är människorna i Kina som är ansvariga eller är det vi konsumenter här i västvärlden? Gör en ”fyra hörns-övning” med frågan: Vem/vilka har ansvaret för Kinas enorma energikonsumtion.
- Markera fyra hörn. De fyra hörnen motsvarar fyra olika ståndpunkter. Ge eleverna olika frågeställningar och förklara vilket hörn som representerar vilken åsikt. Låt eleverna fundera enskilt en stund och sedan ta ställning genom att ställa sig i ett markerat hörn i rummet. Eleverna som valt samma hörn diskuterar den åsikt de har valt med varandra. En representant för varje hörn berättar sedan om diskussionerna. Vill någon byta hörn när alla argument är framlagda?
De fyra hörnen är:
– Kinas regering
– Kinas befolkning
– Västvärlden som importerar från Kina
– Annat, eget val - Avsluta genom att eleverna diskuterar vilka alternativ som finns till hur det fungerar idag och vilka effekter alternativen skulle få. Exempelvis skulle produktionen kunna flytta till Europa, priserna på varor från Kina skulle kunna höjas eller så kan kinesiska industriers tillverkningsmetoder bli mer hållbara.
Kina är världens till ytan tredje största land. Kina har världens största folkmängd med ca 1,4 miljarder människor. Landets ekonomi är en av världens snabbast växande och en av världens största enligt revisionsbyrån PwC (2019). Kina kallas även för ”världens fabrik”, eftersom allt fler av de produkter vi konsumerar i västvärlden produceras i Kina. Landet har enorma kolfyndigheter som kommer att räcka länge. Landet är en av världens största oljekonsumenter. Oljan kommer främst från Afrika och Mellanöstern.