Gå till huvudinnehållet

Kalasmiddag – ditt val spelar roll!

Summering
Öka elevernas kunskap och medvetenhet vad gäller livsmedelsproduktion.
kalasmiddag-ditt-val-spelar-roll
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att öka elevernas kunskap och medvetenhet vad gäller livsmedelsproduktion.

Det här behövs

  • Kort med olika proteinkällor
  • Internet

Kalasmiddag

Gör så här

  1. Dela in klassen i mindre grupper och ge dem ansvaret för varsin proteinkälla: gris, bönor, lamm, nötkreatur, fisk eller kyckling. Dela ut bilder på på vardera djur/växt så att det blir tydligt vilken grupp som fått vad. 
  2. Be sedan grupperna leta reda på mer fakta om sina proteinkällor utifrån följande frågor. Ta gärna hjälp av Matkalkylatorn:
    – Vad äter djuren och vilka är deras behov?
    – Vilka behov har den vegetariska proteinkällan?
    – Vilka är likheterna och skillnaderna mellan den vegetariska proteinkällan och de olika animaliska proteinerna, vad gäller produktion och konsumtion?
  3. När eleverna känner sig redo påbörjas en tävling i tre ronder mellan de olika proteinkällorna. Låt eleverna diskutera utifrån sina fakta om proteinkällorna och komma fram till ett resultat. En vinnare utses innan nästa rond presenteras.
    Rond 1 – Näringsinnehåll
    Rond 2 – Klimatpåverkan
    R
    ond 3 – Biologisk mångfald (i samband med produktion)
  4. Diskutera tillsammans med eleverna:
    – Vad innebär seger/förlust i tävlingen för hållbar utveckling?
    – Kan ett  val av meny i skolan förändra skolans ekologiska fotavtryck?
  5. Avsluta med att grupperna kommer fram till ett förslag på hur skolan borde förändra sin meny och lägg fram förslaget till måltidschefen.

Den här uppgiften baseras på utbildningsmaterialet Mat på hållbar väg.

Dela gärna:

Senast ändrad 11/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se