Gå till huvudinnehållet

Ett mål mat för en planet

Summering
Låt eleverna skapa en måltid inom ramen för en planet.
ett-mal-mat-for-en-planet
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att få eleverna att reflektera över hur en hållbar måltid kan planeras och tillagas.

Det här behövs

  • Internet
  • Ingredienser att laga mat av
  • Papper och penna
  • Digitalkamera eller mobiltelefon

Gör så här

  1. Introducera arbetet genom att använda One Planet Plate och diskutera med eleverna:
    – Vad är hållbar mat?
    Hur påverkar till exempel olika odlingsförhållanden, djurskydd och transporter?
    – Vad kan vi äta?
    – Hur mycket kan vi äta av olika råvaror?
    – Var kommer maten ifrån?
  2. Dela in eleverna i grupper och låt dem skapa en hållbar middagsmeny. Energi, transporter, bra djurhållning och odling utan kemiska bekämpningsmedel är några exempel på vad eleverna behöver ta hänsyn till. Be dem också tänka på vad kroppen behöver för att må bra. Skapa hållbara måltider för ett hållbart liv! Hållbar mat går att kombinera med en aktiv livsstil. Inspiration finns i Vego i världsklass.
  3. Låt om möjligt eleverna handla till sin maträtt eller beställa ingredienser via matbespisningen.
  4. Gruppernas uppgift är sedan att laga till sin rätt, döpa den och ta bilder på den. Låt därefter grupperna smaka på varandras rätter.
  5. Avsluta med att grupperna skriver ned receptet och hur de ska tillagas samt lägger till bilden på maträtten. Sprid recepten till andra elever på skolan eller samla dem i “Vår hållbara kokbok”.

Dela gärna:

Senast ändrad 11/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se