Gå till huvudinnehållet
Afrikansk elefant

Stoppa slakten av elefanter

BLI FADDER

STOPPA DEN TYSTA TJUVJAKTEN

Det är tyst om den tjuvjakt som tömmer Asiens artrikaste skogar på elefanter och andra djur. Tjuvjakten sker i mediernas och myndigheternas tystnad, och dessutom ljudlöst med snaror.

För ungefär sjuttio år sedan var Myanmar hem för så många som 9.000 vilda elefanter. Idag finns det färre än 2.000. De asiatiska elefanterna är starkt hotade under IUCNs rödlista och de hotas av tjuvjakt och förlust av livsmiljö och därmed också av konflikter med människor.

Om vi inte gör något åt detta, riskerar elefanterna i Myanmar att vara borta år 2030.

Marknaden – ett svart hål för djurdelar

Med dold kamera besöker vi besöker det laglösa området mellan Myanmar, Laos och Thailand som kallas ”Den gyllene triangeln”. Här pågår en obehaglig verksamhet.

Det här området är navet och porten där världens illegala djurdelar säljs till den asiatiska marknaden. Här skaffar storskaliga uppköpare och turister allt från myrkottsfjäll och elfenben och elefanthud till björnramar och tigertänder. Statusbringande souvenirer, smycken, prydnadsföremål och verkningslös ”mirakelmedicin”.

Handeln med vilda djur är global där nästan alla världens länder spelar en roll och det är en av världens största illegala marknad – efter narkotika, människohandel och märkeskopior. WWF arbetar för att minska efterfrågan och stänga ner marknaderna. I Myanmar har vi drivit igenom nya förbud mot handeln, och hårdare straff för tjuvjakt.

Handeln är så allvarlig att om den inte stoppas, kan våra elefanter vara borta år 2030

Christy Williams Chef för WWF Myanmar
Elefant_2

STOPPA SLAKTEN

  • Elefanter dödas i jakten på skinn och elfenben
  • Elefanterna i Myanmar riskerar att försvinna år 2030
  • Efterfrågan på vilda djur växer och den globala handeln omsätter miljardbelopp
  • WWF arbetar intensivt för att skydda elefanterna
  • Bli Planetfadder och stöd vårt viktiga arbete

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Kalendern finns endast i begränsad upplaga.
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Kalendern finns endast i begränsad upplaga.
Bli Planetfadder nu

GPS-halsband hjälper oss att patrullera smartare

Skogsområdena är enorma. Där någonstans finns elefanterna vi ska skydda… För att kunna skydda elefanterna söker vi upp dem, söver dem och sätter på ett GPS-halsband.

Genom att märka elefanterna får vi reda på var de uppehåller sig, hur de rör sig i skogarna och vart vi ska rikta våra resurser för att stoppa tjuvjakten. Det är också ett sätt för våra parkvakter att arbeta effektivare tillsammans med lokalbefolkningar, vars odlingar kan locka djuren till sig.

”Om jag kunde tala med en elefant skulle jag säga förlåt för vad vi människor gjort mot dig och ditt hem. Och jag skulle säga att vi vill inget illa när vi söver dig och sätter på dig halsband. Vi försöker hjälpa dig. Vi försöker rädda dig.”
Dr Christy WIlliams, chef för WWF Myanmar

Vägbygget som skär av Myanmars urskog – och WWFs tydliga krav

Tvärs igenom Asiens mest artrika skogsområde byggs den flerfiliga motorvägen Dawei Road. Den går från Bangkok till Myanmars kust, där Thailand bland annat planerar att bygga ett oljeraffinaderi och en av Asiens största djuphamnar. Vägen kommer att vara mycket trafikerad och riskerar att ytterligare öka illegal jakt och skogsskövling i landet.

Motorvägen kommer skära av urskogar där elefanter, tigrar och andra arter lever ostört. Djuren kommer inte kunna följa sina vandringsleder och riskerar att dödas i trafiken när de försöker. Det här är dessutom urskog som ger ovärderliga ekosystemtjänster och behöver bevaras för framtiden.

Myanmar är ett fattigt land som behöver hållbar socioekonomisk utveckling. Men det är inte ofta lokalbefolkningen gynnas av stora infrastrukturprojekt som vägar. Deras ekonomi påverkas istället av att de tvingas flytta sina hus eller sin odlingsmark där motorvägen dras. Deras liv påverkas när den skog som ger försörjning och resurser skövlas och skärs av.

Ett annat stort problem med den planerade motorvägen är att den ger tjuvjägarna och deras fordon tillgång till tidigare svårtillgängliga urskogsområden. Bygget är påbörjat och vägkrogarna som redan nu växer fram längs bygget går hårt åt djurlivet när de serverar illegalt jagat viltkött, så kallat ”bushmeat”.

Det går inte att stoppa motorvägsbygget helt. Men WWF driver på beslutsfattarna för att motorvägen ska göra så lite skada som möjligt. Vi har tagit fram alternativa förslag som skonar de allra värdefullaste skogarna för djuren och människorna och vi kräver djurpassager över vägen.

Goda nyheter: WWF på plats ger resultat

När det började komma larmrapporter om allt fler dödade elefanter i Myanmars skogar agerade WWF snabbt. År 2017 påbörjade vi ett intensivt arbete för att skydda elefanterna. I två av de tre områden där WWF Myanmar arbetar för att stärka skyddet av elefanter har vi lyckats uppnå ”zero poaching”, det vill säga att ingen elefant har tjuvjagats här sedan. Under 2017 dödades 44 elefanter i dessa områden, men detta har nu begränsats till att endast två elefanter dödades i ett område under första halvåret 2020.

WWF hjälper till att utbilda och arbetar med att lokalisera de mest sårbara djuren i de täta skogarna. Idag arbetar ungefär 200 parkvakter intensivt för att skydda elefanterna och naturen. Vi fortsätter att patrullera, placera ut kamerafällor och sätta på elefanter GPS-halsband. Vi har också etablerat samarbeten för den avancerade tekniska utrustning som behövs.

Samtidigt jobbar vi med att påverka makthavarna och även det har gett resultat. Myanmar har skärpt lagarna mot den illegala arthandeln, och bränt beslagtaget elfenben för att visa på landets nolltolerans.

Men utan lokalbefolkningens stöd kan vi inte lyckas. Vårt arbete försvåras av de interna konflikter landet kämpar med sedan många år, men trots det har vi fått förtroenden och skapat nära samarbeten.

WWF jobbar tillsammans med lokalbefolkning för en hållbar användning av naturresurser och hjälper bland annat tjuvjägare att ”byta karriär” och istället leva av att odla och sälja kardemumma i ett hållbart byskogsbruk, där lokalsamhället får ett bestämmande och inflytande över skogen och skapar bättre inkomster till byn genom att skogen inte huggs ner.

Det finns hopp, men mycket mer behöver göras. Målet är noll dödade elefanter år 2020. Fler parkvakter behöver anställas och fler tjuvjägare omvändas.

Tjuvjakt och illegal handel hotar många arter

Kampen mot den illegala jakten och handeln med hotade arter är inte över. Djur dödas dagligen för sitt speciella skinn eller andra kroppsdelar.

 Hjälp oss att stoppa utrotningen.

Bli fadder Skänk en gåva

WWF GÖR SKILLNAD

Genom tusentals projekt i över 100 länder – inom allt från naturvård till klimatsmarta energilösningar – kämpar vi för arter, livsmiljöer och en hållbar användning av jordens resurser. Vi förhandlar med regeringar och pressar politiker. Vi gör det tillsammans med miljontals människor över hela planeten – och vi blir allt fler som agerar.

Som månadsgivare stöder du WWFs intensiva arbete. Ditt engagemang gör skillnad.
STOPPA UTROTNINGEN.

Bli fadder

DJUREN BEHÖVER DIN HJÄLP

Livet på planeten hotas. De flesta djur påverkas på flera sätt av människans framfart – av förstörda livsmiljöer, klimatförändringar, föroreningar, tjuvjakt och rovfiske.

havssköldpadda
Klimatkrisen
Havssköldpaddor föder färre hanar i värme

Läs här

flodhäst
Överexploatering
”Det nya elfenbenet”

Läs här

sumatranoshörning
Förstörda livsmiljöer
Nu hotas sumatranoshörningarnas skogar

Läs här

Tillsammans kan vi stoppa utrotningen – för en levande planet.

BLI FADDER SKÄNK EN GÅVA Läs mer

Dela gärna:

Senast ändrad 09/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se