Gå till huvudinnehållet
lodjur-unge

Hjälp lodjuret Sveriges enda vildkatt

Bli Naturfadder!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Naturfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Naturfadder nu

Lodjuret klassas som sårbar och löper hög risk att dö ut i vilt tillstånd. Den svenska lodjursstammen är relativt liten och omfattar omkring 1440 individer. Ökningen går långsamt och illegal jakt förekommer fortfarande och är tillsammans med den legala jakten den största dödsorsaken för vuxna lodjur.

Nu behöver vi din hjälp. Som Naturfadder bidrar du till projekt som hjälper lodjuret och andra hotade svenska arter.

Som Naturfadder bidrar du bland annat till att:

        • Stötta WWFs arbete i Sverige för att rädda lodjur och andra hotade arter
        • Skydda minst 30 % av svensk natur till år 2030
        • Bevara vår biologiska mångfald
        • Arbeta för ett hållbart skogs- och jordbruk
        • Sätta press på beslutsfattare och politiker för skärpta lagar och bättre skydd

BLI NATURFADDER

lodjur-small

Lodjuret riskerar att dö ut

Under 1800-talet minskade lodjuret och de övriga rovdjuren i Sverige på grund av jakt. I slutet på 1830-talet var lodjuret borta från södra Sverige. Knappt hundra år senare, 1925, fanns bara en spillra av beståndet kvar, huvudsakligen i Jämtlands och Västerbottens inland. Som en reaktion på detta fridlystes lodjuret år 1928. Stammen återhämtade sig, och vid 1980-talets början fanns det lodjur i nästan hela Sverige. Lodjursstammen regleras de senaste åren av licensjakt med motivation att minska angrepp på tamdjur och att minska koncentrationen av lodjur i områden med många renar.

Populationen klassas fortfarande som sårbar enligt artdatabanken och illegal jakt är en starkt bidragande orsak till detta.

Vad gör WWF

Påverkar politiker

WWF vill att lodjuren får chans att sprida sig i söder där det finns gott om bytesdjur och lämpliga livsmiljöer. För att detta ska ske måste vi ta krafttag mot den illegala jakten och arbeta förebyggande för att skydda tamdjur från rovdjursangrepp. WWF arbetar aktivt med att påverka våra politiker i dessa frågor och att öka acceptansen för rovdjur hos allmänheten.

Stödjer förebyggande åtgärder

I stället för licensjakt anser WWF att förebyggande åtgärder som värnar om samexistensen mellan människor och rovdjur är vägen framåt. De skador som lodjuren orsakar står, enligt WWF, inte i proportion till hur många lodjur som flera länsstyrelser beslutat ska få fällas. WWF arbetar bland annat med att stödja förebyggande åtgärder – som rovdjursavvisande stängsel för att minska rovdjursskador på tamdjur. SLU Viltskadecenter gör samma bedömning och pekar på att elstängsel är den mest effektiva skadeförebyggande metoden.

Arbetar för en levande planet

WWFs arbetar för att rädda lodjur och andra hotade arter, öka naturskydd och bevara vår biologiska mångfald. Nu behöver vi din hjälp för att kunna övertyga våra politiker att agera, och för att kunna fortsätta bedriva naturvårdsprojekt med goda resultat.

Som Naturfadder får du:

Svensk natur

Naturrapporten

I e-nyhetsbrevet Naturrapporten får du löpande uppdateringar om WWFs arbete för svensk natur och projekt du bidrar till genom din månadsgåva.

WWF Magasin 2-23

WWF Magasin

Du får WWF Magasin digitalt, en naturtidning full av spännande läsning och härliga bildreportage.

lodjur-ungar-David-Lawson-WWF-UK-

Bättre skydd för vår natur

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för bättre naturskydd. Så att du kan fortsätta njuta av vår älskade natur även i framtiden.

Vanliga frågor

Vad får jag som Naturfadder?

  • Välkomstgåva: boken Sveriges Nationalparker – välj mellan att få boken eller ingen premie.
  • WWF Magasin – som Naturfadder får du tidningen WWF Magasin fyra gånger per år, spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra naturfoton.
  • Naturrapporten – (e-nyhetsbrev) flera gånger per år med rapportering från WWFs projektledare i fält om konkreta naturvårdsresultat

Är det någon uppsägningstid eller bindningstid?

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår Givarservice eller din bank. Tänk på att det kan ta upp till 5 bank dagar innan autogirot avslutas hos BGC.

Du kan även ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår Givarservice:

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Hur används mina pengar?

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Max 15 % används till administration och insamling som är en förutsättning för att pengarna ska nå ut till projekt på ett effektivt och säkert sätt.  Vill du läsa mer om hur pengarna används kan du göra det här. Tack för ditt stöd för en levande planet!

Så här används dina pengar:

 85 %

 Naturvård

 15 %  

 Insamling & administration 

Nu behöver vi hjälp – var med och rädda vår svenska natur.

BLI FADDER

Viktig information att ta del av

WWFS GIVARSERVICE

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 29/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se