Gå till huvudinnehållet

Spårskola

Vem har tassat förbi mellan träden? Lär dig känna igen spåren från några av våra vilda djur.

BRUNBJÖRN

Björn
Björn (1)
Björn (3)
Björn (2)
Björn
Björn
sparskola-skandobs-768×512
Björn
Björn (1)
Björn (3)
Björn (2)
Björn
Björn
sparskola-skandobs-768×512

spårens form och storlek

  • Storlek: Björnens spår är stora och är därför svåra att förväxla. Framtassen är 12-18 centimeter lång och bakfoten är 20-30 centimeter lång.
  • Form: Björnens fram- och baktassar ser lite olika ut. I spåret efter framfoten ser man sällan avtrycket efter hälen vilket gör att spåret blir kortare och rundare. Spåret efter baktassen är mer långsträckta och påminner en del om våra egna fotavtryck. I spåren avtecknas fem tår med tydliga avtryck efter klor.

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig björnen?

  • Vanligaste gångarten är gång. Björnen springen sällan särskilt långt, men är snabb under korta sträckor då den rör sig med långa språng.
  • Steglängd 1-1,5 meter i gång och 1,5-2,5 meter vid språng.
  • Björnen är tung, men sjunker ned i snö mindre än varg tack vare sina stora ramar, eller tassar. 

var hittar du BJÖRNSPÅR?

  • Sommartid kan man hitta spår på lerig och sandig mark.  
  • När det är snö ligger björnen oftast i ide. Har du riktig tur så går det att hitta björnspår i den tidiga snön på hösten eller framåt vårkanten när björnarna vaknat till igen.
  • Björnarna finns främst i barrskogmiljöer, gärna i oländig och kuperad terräng som innebär mer skydd och mat.
  • Björnen finns i norra och mellersta Sverige.

Hur låter björnen?

  • En björn är oftast helt tyst, men en irriterad eller arg björn kan ryta, fnysa och ge ifrån sig ett blås- eller visselljud.  
  • Björnhonan kan också varna björnungar för fara med hjälp av ett blåsljud. 
  •  Små björnungar har ett kurrande läte när de diar medan större ungar har ett läte som liknar rävens. 

Lyssna på björnvrål här.

Andra tecken

  • Björnens spillning ser olika ut beroende på vad björnen har ätit. På grund av björnens dåliga matsmältning är rester efter den senaste måltiden lätt synliga. På sensommaren och hösten när bären har mognat, märks det tydligt i spillningen, som då är lös och fylld med bär. Har den däremot ätit kött ser spillningen mer ut som en grov korv. 
  • Det är lätt att se klösmärken på träd och rivmärken på trädstammar efter björnens kraftiga klor och tänder. 
  • Sönderrivna myrstackar och jordgettingbon kan vara ett tecken efter björn som letat mat. 
  • Ibland gnuggar björnen ryggen mot träd och lämnar då långa björnhår som sitter fast i kådan. Det är bland annat ett sätt för björnen att markera sitt revir. 

OM DU MÖTER EN BJÖRN

Björnen använder luktsinnet och sin goda hörsel för att undvika oss människor med god marginal. Ett vanligt samtal räcker för att du ska höras på långt håll. Björnar gör ofta inte utfall, om dem inte känner sig hotade. Möter du en björn ska du med lugna rörelser dra dig tillbaka från platsen samma väg som du kom, spring inte!

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

Läs mer om björnen

Det är viktigt att rapportera spår! 

Har du sett ett en björn eller spår av björn? Dela din observation på Skandobs.se. Du kan också kontakta länsstyrelsen om du har sett rovdjur eller spår av dem. Ange vilken art det rör sig om, antal djur, var du gjort observationen samt vilken dag och tid du gjorde den. Det är viktigt att du rapporterar snabbt innan väder och vind förstört spåren. 

VARG

Varg
Varg (2)
Varg (1)
Boot and wolf paw prints, British Columbia, Canada
Varg (3)
Varg
sparskola-varg-7-ok
sparskola-skandobs-768×512
Varg
Varg (2)
Varg (1)
Boot and wolf paw prints, British Columbia, Canada
Varg (3)
Varg
sparskola-varg-7-ok
sparskola-skandobs-768×512

spårens form och storlek

  • Storlek: Framtassen är ungefär 10-11 centimeter lång, baktassen är lite kortare och smalare.
  • Form: Spårets form är typiskt för ett hunddjur. Klorna är oftast synliga eftersom hunddjur inte kan dra in dem.

Bläddra till nästa bild för mer info.

HUR RÖR SIG VARGEN?

  • Vargar rör sig oftast i trav, med en steglängd på 1,3-2 meter.
  • En målmotiverad varg kan göra språng på 4-5 meter.
  • Vargar rör sig ofta tillsammans och kan därför gå i varandras spår.
  • Ibland går vargflockens spår på rad, eller likt en solfjäder dvs mer utspridda.
  • Vargar använder sig gärna av lättframkomliga vägar för att spara energi, allt från isar på bäckar, sjöar och åar, till skoterspår och bilvägar. 

Hur låter VARGEN?

  • Vargar är ganska tysta förutom när dem ylar. Ylandet delar vargen med många andra hunddjur. Ylandet är vargars sätt att kommunicera med varandra. Det används till exempel för att samla ihop flocken eller för att markera revir.
  • Vargen har även andra ljud som de använder sig av för att kommunicera. Alltifrån ett hårt varningsskall till olika morranden, valpiga gnyenden och gnällanden.

Lyssna på vargyl här.

Tänk på att…

Det är svårt att skilja mellan vargspår och spåren av en stor hund. Vissa mycket storvuxna hundraser kan ha lika stora tassar som varg men då ser ofta själva spårlöpan annorlunda ut. Var därför uppmärksam på detta om du är ute och spanar efter vargspår.

  • Hundars trampdynor är dock placerade lite tätare än hos en varg. 
  • Hundens spår syns oftast i sällskap med människospår.
  •  Hundar rör sig ”vimsigare” och vill nosa omkring, medan vargars spårlöpor oftast ser rakare och ”mer målmedvetna” ut. 

Ibland kan det även vara lätt att förväxla vargspår med rävspår. Utsmälta rävspår i blötsnö kan nämligen se dubbelt så stora ut och misstas för vargspår. Men vargens steg är längre jämfört med räven.  

andra tecken

  • Vargspillningen är 2,5-3 cm tjocka korvar som luktar starkt och illa. Påminner lite om hundspillning och innehåller vanligen hår och benbitar. Har vargen ätit mycket ben kan korvarna vara vitaktiga.
  • Föräldraparet urinmarkerar, ofta mot upphöjda föremål. De krafsar också ibland vid markeringsstället. 
  • Efter att varg har tagit ett stort byte som älg, kan det bli kvar en upptrampad plats med hår och några skinnrester. Hela eller delar av bytet kan, något övertäckta, lagras i myr eller snö. 

SPÅRA VARG MED WWF

Hur vet du säkert att ett djur smugit förbi dig i skogen? Jo, spår! När det ligger snö på backen blir det extra tydligt var skogens djur har passerat. 

Följ med oss när vi spårar varg och lodjur här. 

OM DU MÖTER EN VARG

Få svenskar har sett en varg i det vilda. Vargar är normalt skygga och undviker människor. Skulle du mot förmodan se en varg, så stannar den kanske till för att få en uppfattning om vem den möter. Hjälp till genom att göra tydliga ljud och gå från platsen. Om du har hund med dig kan vargen vara nyfiken på hunden och inte riktigt märka dig förrän du ropar eller klappar i händerna. Ha din hund kopplad. Skräm iväg vargen genom att ropa, ta några steg mot den och göra dig stor.

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

Läs mer om vargen

Det är viktigt att rapportera spår!

Har du sett ett en varg eller spår av varg? Dela din observation på Skandobs.se. Du kan också kontakta länsstyrelsen om du har sett rovdjur eller spår av dem. Ange vilken art det rör sig om, antal djur, var du gjort observationen samt vilken dag och tid du gjorde den. Det är viktigt att du rapporterar snabbt innan väder och vind förstört spåren. 

LODJUR

Lodjur
Lodjur (2)
Lodjur Foto Tomas Hulik
Lodjur  Foto Tomas Hulik
Lodjur (3)
lodjur-bildspel
sparskola-skandobs-768×512
Lodjur
Lodjur (2)
Lodjur Foto Tomas Hulik
Lodjur  Foto Tomas Hulik
Lodjur (3)
lodjur-bildspel
sparskola-skandobs-768×512

spårens form och storlek

  • Storlek: Cirka 7-8 centimeter långa. Nästan lika stora som vargens, dock mer runda i formen. Tips är att ta med en snusdosa, den bör rymmas i lodjursspår.
  • Form: Spåret liknar ett stort kattspår. Till skillnad från andra hunddjur som inte kan dra in klorna, syns sällan lodjurets klor. Ett sätt att skilja lodjurets spår från hunddjurs är på tådynornas placering i förhållande till varandra. I tydliga spår efter lodjur kan man se att tårna sitter asymmetriskt, det vill säga olika långt fram.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig lodjuret?

Det kan vara en sann utmaning att spåra lodjur! Medan vargar gärna travar på längs en grusväg så rör sig lodjuret med lätthet i svår terräng. Den kan göra ett rejält skutt upp på en klipphöjd, balansera på kullfallna stammar och klättra i träd.

  • Lodjurets vanligaste gångart är gång.
  • Steglängden är 80-110 centimeter i gång och 1,3-1,5 centimeter i trav.

 

Hur låter Lodjuret?

  • Lodjur är väldigt tysta djur. När dem blir arga eller känner sig hotade kan dem dock morra.
  • Vid rädsla kan dem fräsa, likt en ilsken tamkatt.
  • Lodjuret har även andra läten som till exempel pipande och jamande ljud. Dessa används framförallt av lodjurshonor och ungar.

Lyssna på lodjursläten här.

ANDRA TECKEN

  • Spillningen är i form av en korv men kan se olika ut. Dock finns ofta hår i spillningen eftersom lodjuret precis som övriga rovdjur får i sig päls från bytesdjuren. Spillningen saknar ofta stora benbitar, till skillnad från typiska räv- och vargspillningar. Precis som katter så gräver lodjur ibland ner sin spillning, men inte alltid.
  • Lodjuret urinmarkerar gärna mot en grankvist, enbuske, stenblock eller husknut. Kisset syns oftast inte, men luktar kraftigt som vanlig katturin. 

SPÅRA LODJUR MED WWF

Hur vet du säkert att ett djur smugit förbi dig i skogen? Jo, spår! När det ligger snö på backen blir det extra tydligt var skogens djur har passerat. 

Följ med oss när vi spårar varg och lodjur här. 

OM DU MÖTER ETT LODJUR

Lodjuret är skyggt och nästan omöjligt att få syn på. Kanske har ett lodjur legat på en höjd och blickat ner på oss när vi tagit en skogspromenad – utan att vi märkt någonting? Det är så nära de flesta av oss någonsin kommer. Lodjuret undviker människor och är inte farligt ens vid ett möte.

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

Läs mer om lodjuret

Det är viktigt att rapportera spår!

Har du sett ett lodjur eller spår av lo? Dela din observation på Skandobs.se. Du kan också kontakta länsstyrelsen om du har sett rovdjur eller spår av dem. Ange vilken art det rör sig om, antal djur, var du gjort observationen samt vilken dag och tid du gjorde den. Det är viktigt att du rapporterar snabbt innan väder och vind förstört spåren. 

JÄRV

Järv
Järv (2)
Järv (3)
sparskola-jarv-BILD3-768×512
Wolverine (Gulo gulo)Kuhmo, Finland.
sparskola-skandobs-768×512
Järv
Järv (2)
Järv (3)
sparskola-jarv-BILD3-768×512
Wolverine (Gulo gulo)Kuhmo, Finland.
sparskola-skandobs-768×512

spårens form och storlek

  • Storlek: I förhållande till sin storlek lämnar järven stora spår som är ungefär 15 centimeter långa. Spåret från framtassen är större än baktassen eftersom att hälen inte syns på baktassens spårstämpel.
  • Form: Tådynornas avtryck gör att spåret är format lite som en solfjäder. Järvens spår ser ut som ett typiskt spår från mårddjur, det kan dock förväxlas med björnspår för en nybörjarspårare.

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig Järven?

  • Järven rör sig sällan i gång. Den rör sig hellre genom galopp eller parsprång och byter mellan de två gångarterna efter behov.
  • Typiskt för järven är att vara i rörelse nästan hela tiden.
  • Steglängden vid galopp är 80-120 centimeter och vid parsprång, som är en typisk gångart för mårddjur, är steglängden 60-100 centimeter.

Var hittar man spåren?

Järven trivs lika bra på fjällhed och tundra som i storskog och på myrar. I Sverige lever järven än så länge mest i fjällvärlden, men börjar komma tillbaka till de skogsmarker där den fanns före 1800-talets stora rovdjursutrotning. Håll utkik efter järv i områden med mycket ren. I fjällkedjan äter nämligen järven i första hand ren.

Andra tecken

  • Järvens spillning varierar i form och storlek beroende på vad den ätit. Spillningen är korvformad, spiralvriden och smalnar av i ena änden. Den innehåller ofta benflisor och hår samt har en tjocklek på cirka 2,5 centimeter.
  • Järven markerar sitt revir genom att kissa samt bita på tall- och granplantor.
  • Järven är en skicklig klättrare och man kan därför hitta klospår eller klösmärken på träd.
  • Ett byte taget av järv känns ofta igen på bett i nacken och att det finns bitmärken i benet. Bytesdjur eller delar av dessa lagras ofta i vattendrag, myrar, blockterräng eller snöfält. Till dessa gömmor kan järven återvända flera månader för att äta. 

OM DU MÖTER EN JÄRV

Det är ovanligt att möta en järv, eftersom de är naturligt skygga och undviker oss människor tack vare utmärkt luktsinne. Det finns inga rapporter om att människor skulle ha anfallits eller skadats av vilda järvar. Om en människa kommer för nära en lya med ungar, så lämnar järvhonan ofta ungarna, och återvänder så snart faran är över.

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

Läs mer om järven

Det är viktigt att rapportera spår!

Har du sett ett en järv eller spår av järv? Dela din observation på Skandobs.se. Du kan också kontakta länsstyrelsen om du har sett rovdjur eller spår av dem. Ange vilken art det rör sig om, antal djur, var du gjort observationen samt vilken dag och tid du gjorde den. Det är viktigt att du rapporterar snabbt innan väder och vind förstört spåren. 

ÄLG

Älg
Älg (2)
Älg (3)
A young moose (Alces alces).
Älg
Älg (2)
Älg (3)
A young moose (Alces alces).

spårens form och storlek

  • Storlek: 13-15 centimeter långt och 10,5-13 centimeter brett.  
  • Form: Stort och brett klövspår. Spåret är av en karakteristisk form med två tåspetsar som är breda och avrundade. Framfotens spår är vanligtvis större än bakfotens. 

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig älgen?

  • Vanligaste gångarten är gång.  
  • Steglängd på drygt två meter, mätt från samma fot.  
  • Bakre klöven placeras ofta på samma ställe som framklöven i gång.  

Andra tecken

  • Älgens spillning är 2-3 centimeter långa kulor som ofta är avsmalnade i ena änden.  
  • Kolla efter älgens viloplatser, så kallade legor, där den sover liggandes. Eftersom älgen idisslar, ligger den gärna på mage för att kunna rapa.  
  • Älgen kan även lämna efter sig unga träd och buskar med avslitna grenar och blad samt stammar med avgnagd bark. 

OM DU MÖTER EN ÄLG

Om du stöter på en älg är det viktigt att hålla dig lugn och undvika att skrämma eller provocera den. Stanna stilla och ge älgen utrymme att passera. Gå inte nära eller försök att mata den. Håll dig lugn och låt älgen gå sin väg. Om älgen börjar närma sig, gå lugnt bakåt och lämna området så snart som möjligt. Undvik att göra plötsliga rörelser eller skrika, och undvik ögonkontakt. 

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

Läs mer om älgen

REN

Ren
Ren (2)
Ren (3)
Reindeers, Forollhogna National Park, Norway
Ren
Ren (2)
Ren (3)
Reindeers, Forollhogna National Park, Norway

spårens form och storlek

  • Storlek: Renens spår är drygt 10 centimeter långa, men ibland syns även lättklöven och då är dem över 20 centimeter.  
  • Form: Spåren är runa till formen och består av två njurformade klövhalvor.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig RENEn?

  • Renens vanligaste gångart är gång med en steglängd på cirka 1 meter. 
  • Renens flyktsprång kan vara över fyra meter långt. 

Andra tecken

  • Spillningen påminner om rådjurspillning och är cirka 1-1,5 centimeter långa samt 1 centimeter tjocka.

OM DU MÖTER EN REN

Renar finns på fjället och i skogen i norra Sverige. Spåren från svenska renar kommer från tamrenar, som betar fritt. Dem är därför ofarliga och hyfsat vana med människor, men dem springer ofta iväg om man möter renar på fjället.

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

RÅDJUR

Rådjur
Rådjur (2)
Original_WW1226766
Original_WW1255720
Rådjur
Rådjur (2)
Original_WW1226766
Original_WW1255720

spårens form och storlek

  • Storlek: 5-6 centimeter långa och 3 centimeter breda.  
  • Form: Rådjurens klövar är små och nätta med en smal och spetsig form.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig rådjuret?

  • Vid gång är rådjurens steglängd kortare än en meter 
  • Rådjurens flyktsprång kan vara upp till 3 meter långa. 

Andra tecken

  • Rådjurets spillning är 10-15 centimeter långa bajskorvar.  
  • Rådjur kan lämna efter sig skavda trädstammar och upptrampad mark. Bockarna gnider nämligen horn och huvud mot små träd samtidigt som dem stampar i marken.  
  • Ett annat spår efter rådjur är den så kallade häxringen. Det är en cirkelformad stig som skapas när bocken jagar geten som en del av uppvakningen under brunsten.  
  • Rådjurens kontaktläte påminner om en kort vissling medans varningslätet är ett kraftigt skall.  

OM DU MÖTER ETT RÅDJUR

Rådjur är vanliga och söker sig ofta till bostadsområden för att lättare hitta föda. Rådjur är skygga och springer oftast iväg om du stöter på ett. Skulle det inte springa iväg direkt behöver du inte vara orolig då dem är ofarliga. 

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

VILDSVIN

Vildsvin
Vildsvin
Wild boar (Sus scrofa).
Wild boar (Sus scrofa).
Vildsvin
Vildsvin
Wild boar (Sus scrofa).
Wild boar (Sus scrofa).

spårens form och storlek

  • Storlek: 5-7 centimeter långa och 5-6 centimeter breda.  
  • Form: Vildsvinets klövar är små i proportion till djurets storlek och nästan lika breda som långa. De är runda framtill och framklövarna är aningen större än de bakre klövarna. 

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig vildsvinet?

  • Vildsvinens vanligaste gångart är gång.  
  • Vid gång är steglängd under 80 centimeter. 
  • Klövarna är vända aningen utåt. 

Andra tecken

  • Vildsvinets spillning är 3-4 centimeter tjocka, svarta korvar. De består ofta av mindre kulor som har pressats ihop.  
  • Vildsvin bökar och gräver i marken mer än något annat djur. De gräver upp till en halvmeter djupa gropar för att komma åt rötter och kan luckra upp marken på stora områden. De gnider även ofta pälsen mot träd och stängslen, vilket gör att man kan se grova och svarta hår på till exempel träd. 

OM DU MÖTER ETT VILDSVIN

Vildsvinen finns i södra och mellersta Sverige, söder om Gävleborg samt Dalarna, och är framförallt ute och rör sig tidigt på morgnarna och sent på kvällarna. Det är ovanligt att stöta på vildsvin i skogen men om man skulle göra ska man försöka hålla sig ur vägen, backa och gå därifrån. Dem följer inte efter sig om du går därifrån. Vildsvin har dålig syn, men bra hörsel- och luktsinne. Man kan därför sjunga eller prata högt för att skrämma bort dem och se till att ha vinden i ryggen så att vildsvinen känner ens lukt innan man kommer för nära.

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

RÖDRÄV

Rödräv
Rödräv (2)
Rödräv (3)
Red fox (Vulpes vulpes) in Yellowstone National Park, United States
A red fox (Vulpes vulpes) prowls the grassy berms of Churchill, Canada.
Rödräv
Rödräv (2)
Rödräv (3)
Red fox (Vulpes vulpes) in Yellowstone National Park, United States
A red fox (Vulpes vulpes) prowls the grassy berms of Churchill, Canada.

spårens form och storlek

  • Storlek: Framtassen är cirka 5-7 centimeter lång och 4-4,5 centimeter bred. Rödrävens framtass är ungefär en centimeter längre än baktassen.  
  • Form: Spåren visar avtryck av fyra tår och tassavtrycken liknar hundars tassavtryck. 

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig rödräven?

  • Över 90 procent av alla rävspår är travspår.  
  • Vid trav är steglängden från 60 till 120 centimeter.  

Tänk på att…

  • Rävspår kan ofta misstas för hundspår. Men spårstämpeln av en hund i motsvarande storlek är ofta rundare 
  • Människospår i närheten av spårstämpeln kan ge en indikation på att det troligen är hundspår det rör sig om.  

Andra tecken

  • Rödrävens spillning är nästan 10 centimeter lång och i ena änden spiralformad samt spetsig. Det syns ofta hår och benbitar i spillningen.  
  • Rödräven använder sin spillning som doftmarkering. Spillningen kan därför ses på olika upphöjningar i naturen som till exempel stenar, stubbar och grästuvor.  

OM DU MÖTER EN RÄV

Rödräven är skygg och ofarlig för oss människor. Det är viktigt att inte mata rävar då dem kan bli väldigt orädda och kommer ofta tillbaka för mer mat.  

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

FJÄLLRÄV

Fjällräv
Fjällräv
Rödräv (3)
Arctic fox (Vulpes lagopus, Alopex lagopus), female on a den.
Fjällräv
Fjällräv
Fjällräv
Rödräv (3)
Arctic fox (Vulpes lagopus, Alopex lagopus), female on a den.
Fjällräv

spårens form och storlek

  • Storlek: Fjällrävars framtass är större än baktassen. Framtassens spår är nästan alltid under 6 centimeter långt och baktassens spår är cirka 5–5,5 centimeter långt. 
  • Form: Fjällrävens spår är liknande som hundars, med synliga avtryck från fyra tår. Ibland kan även den femte tån synas. Framtassens kloavtryck är uppseendeväckande långa. I synnerhet vintertid är behåringen under tassarna tät, vilket gör fjällrävens spårstämplar otydliga i kanterna.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig fjällräven?

  • Fjällrävens vanligaste gångart är lugn galopp. 
  • I galopp är steglängden cirka 80–100 centimeter.  
  • Fjällrävens språngspår påminner om harspår och är över en meter långt.  

Tänk på att…

  • Fjällrävspår kan ofta misstas för hundspår. Men spårstämpeln av en hund i motsvarande storlek är ofta rundare 
  • Människospår i närheten av spårstämpeln kan ge en indikation på att det troligen är hundspår det rör sig om.  

Andra tecken

  • Fjällrävens spillning påminner om rödrävens, det vill säga spiralformat i ena änden samt spetsigt, men är mindre än 10 centimeter långt.  

OM DU MÖTER EN FJÄLLRÄV

Det finns bara ett fåtal fjällrävar i Sverige och därför är det ovanligt att se spår från dem. Du har dessutom endast chans att se spår från Fjällräven i den svenska fjällkedjan. Fjällrävar är otroligt skygga och det är väldigt ovanligt att få syn på dem. De är små och ofarliga för människor. Om du skulle se en fjällräv. Håll avstånd, var tyst och lugn samt stör den så lite som möjligt. Om fjällräven skäller, reser svansen eller rör sig oroligt är den stressad och det är då viktigt att vi backar och går därifrån.  

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

Läs mer om fjällräven

HARE

Hare
Hare (2)
Hare (3)
Hare
Hare
Hare (2)
Hare (3)
Hare

spårens form och storlek

  • Storlek: Spåret från en hares baktass är cirka 6 centimeter långt (exklusive hälen) och spåret från framtassen är 5 centimeter långt.  
  • Form: Spårstämpeln avtecknar fyra tår och spåren från baktassarna ser ofta betydligt större ut i snön.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig haren?

  • Haren tar sig fram i språng och längden på sprången kan variera från 40 centimeter till nästan 4 meter. 
  • Harens spårställningen har två stora spår jämsides och bakom dem två mindre spår efter varandra. Det brukar vara ganska lätt att känna igen harspår.  

Andra tecken

  • Harens spillning är mörka och runda kulor med en diameter på cirka 1,5 centimeter.  
  • På vintern gnager haren bark från träd.  

OM DU MÖTER EN HARE

Haren är ofarlig och skygg, den hoppar snabbt iväg om man kommer för nära. Det finns två arter av hare i Sverige. Skogsharen finns i hela Sverige och fältharen finns i södra och mellersta Sverige. Spåren är svåra att skilja åt, men fältharens spår är ofta lite mindre än skogsharens.

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

EKORRE

Ekorre
Ekorre (2)
Red squirrel (Sciurus vulgaris).
Red squirrel (Sciurus vulgaris).
Ekorre
Ekorre (2)
Red squirrel (Sciurus vulgaris).
Red squirrel (Sciurus vulgaris).

spårens form och storlek

  • Storlek: Ekorrens baktass är större än framtassen. Baktassens spår är cirka 6 centimeter långt och framtassen är under 5 centimeter långt. 
  • Form: Spåren av baktassen visar fem tår, medan det endast syns fyra tår på framtassens spår.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig ekorren?

  • Ekorren rör sig framförallt genom språng.  
  • Sprången är cirka 40-80 centimeter långa. 
  • Spåren börjar och slutar ofta vid ett träd. 

Andra tecken

  • Ekorrens spillning är mörkt bruna och runda kulor som är cirka 5-8 millimeter i diameter. Man kan ofta se växtdelar i spillningen. 
  • Man kan enkelt se spår om en ekorre har varit vid en gran då dem äter grankottarna på ett unikt sätt. Ekorren gnager nämligen av kottens fjäll, men lämnar kvar toppen på kotten. 

OM DU MÖTER EN EKORRE

Ekorrar kan vara ganska orädda och rör sig ofta nära människor, men dem är små och ofarliga. 

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

SORKAR & GNAGARE

Gnagare
Gnagare (4)
Ola
Gnagare
Gnagare (4)
Ola

spårens form och storlek

  • Spår från olika sorters sorkar och gnagare är svåra att skilja åt. Det dem har gemensamt är att spåren är små och lätta.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig sorkar & gnagare?

  • Sorkar, råttor och husmöss rör sig vanligen genom gång och lämnar ett tydligt släpspår av sin svans. Skogsmöss rör sig vanligen genom språng och spåren är ofta tätt ihop i grupper om fyra. 

Andra tecken

  • Spillning från små sorkar & gnagare som till exempel möss är formade som ovala pellets, ungefär lika stora som riskorn.
  • Sorkar och gnagare lever under snötäcket i små gångar nära marken. Spåren börjar och slutar därför vid ett litet ingångshål, som går in under snötäcket. 

GRÄVLING

Grävling
Grävling (2)
Grävling (4)
Grävling (3)
Grävling
Grävling (2)
Grävling (4)
Grävling (3)

spårens form och storlek

  • Storlek: Framtassens spår är cirka 5-7 centimeter långt, baktassens spår är 4,5-6,5 centimeter långt.  
  • Form: Grävlingens spår är lätta att identifiera då spårstämpeln påminner om ett litet björnspår. Björnen och grävlingen är så kallade hälgångare, precis som oss människor. Man ser avtryck från häl, tår och klor tydligt och alla tår pekar framåt. Spåret visar ofta fem trampdynor och en stor mellanfotsdyna. Klorna på framtassarna är dubbelt så långa som på baktassarna. 

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig grävlingen?

  • Grävlingen spenderar ofta hela vintern i sitt bo och ger sig sällan ut. 
  • Steglängden vid gång är cirka en halv meter och spårets skrevning är stor. 
  • Grävlingen är för knubbig för att galoppera. Den gör istället 90-110 centimeter långa språng.  

Andra tecken

  • Spillningen påminner om rävens och är cirka 10 centimeter lång. Grävlingen gör en grund grop i närheten av grytet, där den lämnar sin spillning. 

OM DU MÖTER EN GRÄVLING

Grävlingen är relativt ofarlig och attackerar inte människor. Den kan dock säga ifrån genom att bitas om man kommer för nära och den känner sig trängd. Men oftast springer den bara därifrån.  

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

BÄVER

Bäver
Bäver (2)
Bäver (4)
Original_WW1113981
Bäver
Bäver (2)
Bäver (4)
Original_WW1113981

spårens form och storlek

  • Storlek: Bävrars framfötter är mycket mindre än bakfötterna. Spåren från framfoten är cirka 5,5 centimeter långa och spåren från bakfoten är cirka 15 centimeter långa.  
  • Form: Bävern har fem tår med spetsiga klor, ofta syns bara fyra av tårna i spåren. Framfötterna har ingen simhud mellan tårna, medans de stora bakfötterna har simhud.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig BÄVERN?

  • Spåren syns ofta i närhet till vatten.  
  • Släpspår från bäverns stora svans täcker ofta över spårstämplarna från tassarna.  
  • Bävern tillbringar större delen av vintern i sina bon.  
  • Bävern ger sig ut då och då, ofta för att fälla träd. Då simmar dem mest, ibland till och med under isen. 

Andra tecken

  • Bävrar lämnar även andra spår efter sig nära vattendrag. Till exempel fällda träd som bävern gnagt på eller en hög av grenar vid vattenkanten som kan vara deras bo. Detta är det tydligaste spåren från bävrar.  

OM DU MÖTER EN BÄVER

Bävern är ofta inte lika skygga som många andra djur då dem ofta är ganska vana med människor. Dem är ofarliga så länge dem inte känner sig hotade eller blir trängda, då kan dem försvara sig själva genom att bitas. Försök därför att hålla avstånd till bävrars revir.  

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

UTTER

Utter
Utter (2)
Original_WW2149954
Utter (3)
Utter (4)
Utter
Utter (2)
Original_WW2149954
Utter (3)
Utter (4)

spårens form och storlek

  • Storlek: Utterns spår från framfötterna är 6-8 centimeter långa medans bakfötterna är större, cirka 6-9 centimeter långa.  
  • Form: Uttern har fem tår och simhud mellan tårna. Trampdynorna är ganska små. Den främre trampdynan är stor och syns i spåren, medan häldynan ofta bara syns lite eller ingenting i spåren.  

Bläddra till nästa bild för mer info.

Hur rör sig UTTERN?

  • Uttern rör sig ofta i språng med längden 70-100 centimeter beroende på underlag. 
  • Spåren syns ofta i närhet till vatten 

Gulligt spår! 

  • I nedförsbacke, och ibland även på slätt underlag, glider uttern på magen genom att ta fart med ett långt språng. Ibland kan även spår efter svansen synas 

Andra tecken

  • Utterns spillning är mörk och cirka 8-15 centimeter långt. Spillningen innehåller ofta fiskben och fiskfjäll. 
  • Utter markerar sina revir med spillning som dem ofta placerar på synliga platser som högt upp på stenar och tuvor nära vattnet.  

OM DU MÖTER EN UTTER

Uttern är inte farlig utan flyr ganska snabbt undan från oss människor. Som alla rovdjur har den vassa tänder och klor. 

Tänk på att visa respekt och håll avstånd till alla vilda djur!

Läs mer om uttern

Tips när du hittar ett spår

Tänk på att…

Visa hänsyn när du rör dig i naturen. Färska spår ska alltid bakspåras, dvs spåras åt det håll djuret kom ifrån, annars finns det risk att skrämma djuret. 

Gå aldrig i spåret, gå vid sidan om. Trampa inte i spåret Så kan andra efter dig också få upptäcka det spännande orörda spåret. 

Om du hörs när du går i skogen är det mycket svårt att komma nära ett rovdjur. Det sannolika är att den har lämnat platsen långt innan du hinner dit. Rovdjur är skygga.  

Ha hunden kopplad och gör tydliga ljud och gå från platsen om du råkar se ett rovdjur.  

Vill du spåra i en grupp, kolla med lokala avdelningar hos Svenska Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen eller Biotopia. 

Bästa spårningsläget?

Tassavtryck (kallas även spårstämplar) är lättast att se i snö, men även i lera. Tjocka snötäcken kan göra det svårare att känna igen spåren eftersom dom försvinner ner i snön.

Det perfekta läget för att spåra rovdjur är när ett täcke av nysnö fått ligga över natten, några centimeter tjockt. Då är det fantastiskt att ge sig ut tidig morgon och följa rovdjurens nattliga promenader!

Bra att komma ihåg att töväder gör att spårstämplarna smälter ut och ger intrycket av större tassar. Då kan man lätt missta ett rävspår för ett vargspår!

Hur fotograferar man spåravtryck?

Tassavtryck bör fotograferas så rakt ovanifrån som möjligt. 

Glöm inte storleksreferensen. Lägg alltid en storleksreferens intill, tex en linjal, en telefon, ett bankkort, tändsticksask eller snusdosa.  

Ta exempelvis två bilder av spårstämpel (fram- och bakfot) och ett av spårlöpa. 

Bilder av spårlöpor ska alltid tas i samma riktning som djuret har gått. 

Hur gick djuret?

Du kan också undersöka hur djuret rört sig i landskapet. Däggdjur har fyra olika gångarter. Det kan man lära sig att se efter lite träning.

1. Gång: fötterna förflyttas inte samtidigt utan ena bakfoten placeras tätt intill framfoten (ibland  mitt i spårstämpeln).

2. Trav: höger framben och vänster bakben lyfts samtidigt, en jämn takt. Bakfoten sätts ofta ner i framfotens spårstämpel.

3. Galopp: ser mer ut som att djuret skjuts framåt av alla fyra benen.

4. Språng: djuret tar ett kraftigt skutt framåt med båda bakbenen och landar med båda frambenen, bakbenen landar då antingen på samma plats som frambenen eller en bit framför.

Hur stort är djuret?

Avståndet mellan höger och vänster benpar kallas skrevning och kan ge en bild av hur brett djuret i fråga är.

Se dig omkring!

För att kunna identifiera arter, ska försöka se fler signalelement, både spillning, tassavtryck, gångart och annat. 

  • Om du ser en lega (med smält snö till exempel) där djuret kan har legat länge, kan det till exempel handla om en varg eller björn. 
  • Efter att rovdjur har slagit ett byte som älg, kan det bli kvar en upptrampad plats med hår och skinnrester. 
  • Kolla efter urinmarkeringar eller om någon krafsat vid markeringsstället 
  • Ser du tydliga skoavtryck bredvid vargspår? Då är det kanske jägare som gått runt med sin hund. Hundens spår syns oftast med människospår. 

 

ROVDJUR

Det är viktigt att rapportera spår! Har du sett varg, lo, järv eller björn – eller spår av dem? Dela dina observationer och se andras observationer över hela landet på Skandobs hemsida.

Vill du lära dig mer om rovdjur och spår? Läs ”Spår och spårning av stora rovdjur” av Åke Aronson (Viltskadecenter 2011). 

Läs mer om VÅRA SVENSKA ROVDJUR

LÄS MER OM NÅGRA AV VÅRA SVENSKA ARTER

Dela gärna:

Senast ändrad 13/03/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se