Rapport
No Water – No Business
Kartlägger vattenrisker i sex vattenintensiva industrier med verksamhet utomlands, en är modebranschen och fem är inom tillverkning; motorfordon, maskiner, elektroniska produkter, basmetaller och metallvaror.
Inte bara djur och människor utan även företag är beroende av sötvatten för sin överlevnad. Men våra sötvattensekosystem är under ökat tryck. Vattenbristen är större än någonsin tidigare, och det som finns kvar blir allt smutsigare. Den globala vattenkrisen berör oss alla, inklusive den privata sektorn.
Water Stewardship handlar om att företag förstår riskerna med vattenbrist och föroreningar och vidtar åtgärder för att säkerställa att vattnet hanteras hållbart som en gemensam, offentlig resurs.
Det räcker inte att sträva efter en effektiv vattenanvändning. Genom Water Stewardship tar man steget längre genom att den privata sektorn samarbetar med regeringar, andra företag, organisationer, lokalsamhällen för att skydda och vårda de gemensamma sötvattenresurserna. Med Water Stewardship vill WWF omdefiniera den privata sektorns roll, för att främja bättre styrning till förmån för människor och natur.
Arbetet med Water Stewardship sker på många nivåer. Här ingår bland annat att företagen ökar sin medvetenhet och kunskap om hur de påverkar och påverkas av vattentillgången. Arbetet inbegriper även eventuella underleverantörers verksamhet.
Det handlar också om att samla in data och beräkna sin vattenpåverkan för att sedan kunna sätta upp en vattenstrategi, målsättningar och tydliga roller i arbetet att effektivisera sin vattenanvänding och minimera föroreningar och annan påverkan.
I efterföljande steg sker samarbete – med andra företag, samhälle, den offentliga sektorn och organisationer – för kollektiva förbättrande åtgärder i det gemensamma sötvattensområdet. Slutligen ska berörda regeringar motiveras att hantera och investera i området på ett hållbart sätt.
Vattenriskfiltret hjälper företag att förstå var deras leverantörskedja är utsatt för olika typer av vattenrisker. Genom filtret får företagen en direkt bild av sina affärsrisker för vatten genom de kartor som tillhandahålls, företagen kan även utvärdera sina företags risker för vatten internt, genom att fylla i ett frågeformulär. Företagens integritet är helt bevarad och en mer komplett bild av ett företags vattenrisker är svår att få idag. Med detta verktyg blir det synligt att vattenrisker inte endast kan åtgärdas genom att förbättra verksamhetens vattenfotavtryck. Lokal samverkan är nyckeln om man vill lyckas i sitt vattenarbete.
riskfilter.orgWWFs riskfilter hjälper företag och finansiella aktörer att identifiera risker och vidta åtgärder kopplade till naturen i sina verksamheter, värdekedjor och innehav. Riskfiltret är kartbaserat och kan fritt användas av företag i alla sektorer och länder.
WWF har under ett drygt decennium samarbetat med bolag kring vattenförvaltning. Först ut 2011 var H&M Group, som under åren har följts av bolag som AstraZeneca, GANT, IKEA och Gina Tricot.
Partnerskapen handlar om att skapa lösningar för en mer ansvarsfull vattenförvaltning, både för att utveckla företagens egna vattenarbete och för att åtgärda miljöproblem som deras verksamheter och sektorer orsakar. Partnerskapen ska även inspirera andra aktörer till en mer hållbar vattenanvändning.
Mer konkret handlar arbetet om att implementera modellen för vattenförvaltning (water stewardship) i företagens organisationer och värdekedjor. Detta inkluderar också projekt för att engagera leverantörer, branschkollegor, jordbrukare och politiska beslutsfattare, globalt och i länder som Kina och Turkiet.
Läs mer under Samarbeta med WWF – Världsnaturfonden WWF
Läs rapportenEnligt World Economic Forum är vattenbristen den största globala risken som också kan få stor påverkan på näringslivet. WWF har tagit fram en vattenguide med råd för hur svenska företag kan förstå och hantera sina vattenrisker. Med detta vill WWF öka medvetenheten om vattenrisker och underlätta kollektiva åtgärder i viktiga avrinningsområden.
Vatten är viktigt för allt liv och en förutsättning för att ekosystemen ska fungera och ge oss mat och energi.
Men vatten är en bristvara och år 2025 beräknas cirka två miljarder människor att leva med vattenbrist. Mängden sötvattenarter har minskat med 76% sedan 1970-talet på grund av mänsklig påverkan på ekosystemet.
Kartlägger vattenrisker i sex vattenintensiva industrier med verksamhet utomlands, en är modebranschen och fem är inom tillverkning; motorfordon, maskiner, elektroniska produkter, basmetaller och metallvaror.
Senast ändrad 08/11/24