Regnskog
Varje år skövlas flera miljoner hektar regnskog och många arter riskerar att utrotas.
Granen är ett riktigt rekordträd. Här en lista på vad du kanske inte visste om granar!
Världens äldsta träd…
Är faktiskt en gran. Och den finns i Sverige! Den är närmare bestämt 9550 år och finns i Fulufjällets nationalpark.
Sveriges vanligaste träd
För att det odlas, växer snabbt och kan användas till mycket. Framför allt inom konstruktion och olika pappersprodukter (en gran räcker till 588 toarullar). I planterade granskogar trivs få arter. Andra träd och örter kan inte gro i den mörka skogen och därmed försvinner också mycket av annat liv, som olika insekter, fåglar och däggdjur.
Grenarna avslöjar granens ålder
Man kan enkelt uppskatta granens ålder genom att räkna grenvarven. För varje år bildas en ny krans av grenar runt stammen. De unga granarna har också barr på själva stammen och det är på unga granar som detta är lättast att se.
Vanligt träd, men med många ovanliga arter
Trots att granen är så vanlig, är närmare 1/3 av de arter som är kopplade till granen rödlistade. Det beror på att det finns så få gamla granar och död ved.
När avverkas granar?
Granar avverkas normalt vid 60-90 års ålder, men kan bli upp till 350 år. Få granar får idag bli så gamla i Sverige. Julgranar avverkas redan vid 4-6 års ålder.
Kotten är granens frukt
Kotten bildas under sommaren, mognar under hösten, och släpper sina frön framemot senvintern. Då blir den torr, kottefjällen reser sig upp och frönen trillar ut! Frönen sprids med hjälp av vinden och blir eventuellt till en ny planta.
Hur lång tid tar det att äta en kotte?
För en ekorre tar det 7 min att skala en kotte. Och den behöver 25-30 kottar/dygn för att bli mätt. Skogsmöss, tallbitar och korsnäbbar är andra djur som uppskattar granens frön.
Sveriges artrikaste träd/Rekord i artrikedom
är inte en ek, utan gran! 1100 arter är knutna till granen (och till eken ca 800). Att så många arter finner husrum och mat i granen beror på att den Sveriges vanligast träd, som har funnits här sedan istidens slut och finns utbredd över hela landet.
Skalbaggar tycker död ved är mumsigt
Minst 323 skalbaggar lever av granen, och 306 av dessa lever på och av död granved!
Fågelskådning i granskogen
Trädkrypare, som letar insekter i barkens springor, tallbitar och mindre korsnäbb som är mästare på att pillar ut granfrön ur kottar, kungsfågeln, sveriges minsta fågel, som bygger sina bon långt ut på grankvistarna eller lavskrikor som gömmer mat i gamla granskogars hänglavar. Spillkråka, tretåig hackspett och andra hackspettar hackar efter insekter som lever i döda granstammar.
Mykorrhizakompis
Granen samverkar med många olika svampar, tex rödgul trumpetsvamp som är en god matsvamp. Mykorrhiza är den fina väv av trädrötter och svamphyfer som smälter samman i underjorden. Svampen förser trädet med näring och vatten och trädet förser svampen med energirika kolhydrater. Ca 500 arter av svampar (mykorrhiza eller nedbrytare) lever av granen.
Barr som bostad åt myror och kvalser
Ett barr blir mellan 3-8 år, sedan trillar det av. Perfekt i bostadssammanhang! Myror bygger sina hem av barr (den delen som är ovan jord, under marken vimlar det av gångar och små rum). Men visste ni att det också finns pyttesmå djur som bor inuti själva barret? När barret trillar av granen börjar det brytas ned av olika bakterier och svampar och blir ihåligt. Och i den lilla håligheten flyttar det in kvalster, (spindeldjur) som är mindre än 1 mm. Inuti barret lägger honan sina ägg, som kläcks till små kvalsterbebisar. De kan bo inuti barret i två år, och äter av olika minisvampar som lever där.
Hållbara julgranar
Undvik plastgranar, som ofta innehåller farlig PVC-plast och transporterats långa sträckor. Det bästa är att välja en miljömärkt gran. Om det är svårt att få tag på så välj en närproducerad rödgran (dvs den gran som växer naturligt i Sverige). Kanske känner du en markägare som vill bli av med granar på sina betesmarker eller vägrenar. När julen är slut och granen gjort sitt är det viktigt att de lämnas in. 3 miljoner hushåll köper julgran varje år och det blir många granar och viktigt att vi gör hållbara val!
Den första julgranen var en stång
Innan julgranen blev vanlig (för ca 100 år sedan) användes julstänger. De var avkvistade granar, som man bara sparade toppen på. Stängerna ställde man utomhus vid sin dörr. Det väldoftande granriset la man ut på golvet.
Varje år skövlas flera miljoner hektar regnskog och många arter riskerar att utrotas.
Skogen är Sveriges dominerande och mest artrika naturtyp. Skogsbruket är också ryggraden i den svenska ekonomin.
Världens skogar hotas av klimatförändringar, illegal avverkning och markomvandling.
Senast ändrad 17/12/24