Skogskompassen ger svar
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Sverigedemokraterna säger nej till samtliga av WWFs skogspolitiska krav.
SD svarar att man inte är emot det jämställda produktions- och miljömålet i svensk skogspolitik. Partiet menar att dagens skogspolitik redan fungerar bra och tycker inte att det krävs några skärpningar av regelverken. Partiet ser i motsats till WWF positivt på en intensifiering av brukningsmetoder, t.ex. stubbrytning, gödling och introduktion av främmande trädslag, men ser också positiva värden i att viss skog åtnjuter skydd. Anslagen till skydd av skog vill dock SD – som enda parti – tills vidare sänka.
I en kommentar skriver SD att man kan prova alternativa sätt att bruka skogen, men att det inte ska bekostas av staten i stor skala. Trots att SD inte ställer sig bakom WWF-kravet att ändra ägardirektiven för statliga Sveaskog, öppnar partiet ändå upp för möjligheten att delta i diskussioner kring Sveaskogs ägardirektiv.
Av skogskompassens svar att döma är det tydligt att Sverigedemokraterna inte prioriterar åtgärder för att stärka den biologiska mångfalden i skogen, utan fokuserar på andra frågor när det kommer till svensk skogspolitik
Så här kan Sverigedemokraterna utveckla sin skogspolitik:
Se betydelsen av stärkt biologisk mångfald för en konkurrenskraftig svensk skogspolitik ge skogen en röst i valet. Om du funderar på att rösta på Sverigedemokraterna – uppmuntra partiet att utveckla sin skogspolitik ytterligare. Förslagsvis genom att:
Vara öppna för att utveckla konkreta styrmedel när det kommer till att stärka den biologiska mångfalden i skogen
Höj anslagen till skydd av skog – istället för att sänka dem
Uppvärdera skogens roll som mer än producent av biomassa i sin politik.
Kontakt:
www.sd.se/kontakt/
Landsbygdspolitisk talesperson: Runar Filper
runar.filper@riksdagen.se
WWF kommenterar partiernas svar i Skogskompassen 2018.
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Igelkotten, skogsharen och björktrasten… Antalet rödlistade arter ökar. Idag är 4 746 arter i Sverige rödlistade och för nästan hälften av dem är läget så allvarligt att de klassas som hotade. Vårt arbete är viktigare än någonsin.
Senast ändrad 29/10/24