Skogskompassen ger svar
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Liberalerna särskiljer sig från de andra allianspartiernas om hur de vill värna mångfalden i skogen. L stödjer fyra av WWFs sju skogspolitiska krav och önskemål, och även för övriga frågor i skogskompassen ger man svar som tydligt värnar om den biologiska mångfalden
Där övriga allianspartier samt SD i flera kommentarer tydligt värnar produktionsintresset före miljön, gör Liberalerna tvärtom och lyfter behovet av att ta hänsyn till biologisk mångfald. L betonar skogsbrukets ansvar, kombinerat med frivillighet, medan övriga allianspartier framförallt lägger tonvikt vid frivilliga åtgärder från skogsnäringen.
Liberalerna slår tydligt fast att ”de kvarvarande naturskogarna måste skyddas”, och vill att statlig skog används som inbyte för privatägd skyddsvärd skog.
L stödjer WWFs krav på att utveckla en ny skogspolitik som utgår från ekosystemens gränser, och kommenterar att mer forskning behövs kring alternativa bruknings- och avverkningsmetoder. Man stödjer också kraven på att ändra ägardirektiven för statliga Sveaskog och att avsätta tillräckliga resurser för att nå de politiskt antagna skyddsmålen för skogen, samt att med styrmedel stimulera mer av hyggesfritt skogsbruk.
Partiet stödjer inte ett omedelbart stopp för intensiva brukningsmetoder som gödsling och stubbrytning som WWF vill se. Det motiverar partiet med att ett omedelbart stopp inte är realistiskt, utan att förändringen får ske successivt.
Helt klart är att Liberalerna är ett parti på offensiven i svensk skogspolitik.
Så här kan Liberalerna utveckla sin skogspolitik:
Hjälp WWF att lyfta skogsfrågan och ge skogen en röst i valet. Om du funderar på att rösta på Liberalerna – uppmuntra partiet att utveckla sin skogspolitik ytterligare. Förslagsvis genom att:
Lyfta skogsfrågor i valrörelsen och driva på för att agera politiskt när det gäller alla de konkreta förslag partiet stödjer
Skärpa till hur de ser att lagstiftningen ska utvecklas och hur det kan ses till att den efterföljs
Sätta en tydligare tidsplan för när man vill införa tydligare reglering för intensiva metoder.
Kontakt:
www.liberalerna.se/kontakt/
Miljö-, klimat- och jordbrukspolitisk talesperson: Lars Tysklind
lars.tysklind@riksdagen.se
WWF kommenterar partiernas svar i Skogskompassen 2018.
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Igelkotten, skogsharen och björktrasten… Antalet rödlistade arter ökar. Idag är 4 746 arter i Sverige rödlistade och för nästan hälften av dem är läget så allvarligt att de klassas som hotade. Vårt arbete är viktigare än någonsin.
Senast ändrad 29/10/24