WWF har arbetat hårt för en ny restaureringslag
WWF har genom sitt EU-kontor tillsammans med våra alla WWF kontor i medlemsländer arbetat intensivt för att få igenom en ambitiös restaureringslag.
Stödet för lagen har varit stort och ett upprop för lagen samlade över en miljon medborgare, drygt 200 civilorganisationer och 6 000 forskare. Ett högt antal stora europeiska företag har dessutom gjort ett gemensamt uttalande för en stark restaureringslagstiftning. Även en opinionsundersökning från WWF visar att 90 procent av svenska folket vill att naturen ska restaureras inom EU, och att tre av fyra vill ha en restaureringslag på EU-nivå.
Viktigt med ambitiösa restaureringsplaner
Den 17 juni 2024 kom slutbeskedet: det blev ett ja till EUs restaureringslag. Totalt valde 20 länder att stödja lagförslaget i miljörådet, tillräckligt för kvalificerad majoritet för lagen. Förslaget till en starkare restaureringslag har under förhandlingar mellan EUs ministerråd och EUs parlament försvagats. Trots detta ser WWF fortfarande lagen som ett mycket viktigt verktyg för att bidra till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och för att bromsa och anpassa klimatförändringar.
Lagen kommer att bidra till att uppfylla EUs åtagande i konventionen om biologisk mångfald och med detta beslut har EU något att visa upp vid FNs konferens om biologisk mångfald under hösten 2024.
Sverige valde att in i det sista motverka lagen och röstade nej. Naturvårdsverket fick under hösten 2024 i uppdrag att ta fram ett förslag till restaureringsplan som de ska presentera i början av 2026. WWF driver på för att Sverige ska få en ambitiös restaureringsplan. Det handlar till exempel om att få vetenskapligt baserade mål och rätt incitament för restaurering av naturen. WWF arbetar också för att andra EU länder ska ta fram ambitiösa restaureringsplaner.
Vad innehåller lagen?
Restaureringslagen har ett övergripande mål om att restaurera 20 procent av EUs land och hav till 2030 och mål om att samtliga ekosystem i behov av restaurering ska vara återställda till år 2050. Restaureringslagen är smart uppbyggd eftersom den kopplar till annan miljölagstiftning, bland annat art- och habitatdirektivet, fågeldirektivet, ramdirektivet för vatten och havsmiljödirektivet.
Restaureringslagen har tidsatta mål som stärker genomförandet av denna befintliga miljölagstiftning. Men i lagen finns också nya lagkrav om urbana grönytor, fritt strömmande vatten, marina habitat, pollinatörer och att stärka biologisk mångfald generellt i jord- och skogsekosystem. Lagen är i huvudsak utformad som tidsatta mål där medlemsländerna får utrymme att anpassa sina åtgärder till regionala förhållanden i nationella restaureringsplaner. Det finns också ett generellt krav på att restaureras mark inte ska försämras med en del undantagsmöjligheter.