Gå till huvudinnehållet

Reportage|21 apr, 2025

Elin Larsson: Tankesmedja i naturen gav insikter och nya idéer

foto-elin-larsson

I år fick jag möjligheten att delta i Tarfala Think Tank, en tankesmedja där nästan trettio deltagare – däribland forskare, företagsledare, representanter från civilsamhället, bergsguider, kommunikatörer och investerare träffades för att kombinera två intressen; att bidra till en välmående planet och en passion för topptursskidåkning i lugna och orörda berg. 

Värd för Tarfala Think Tank är professor Johan Rockström, en av världens ledande forskare på planetära gränser, tillsammans med konsulterna Brita Staal och Alexander Crawford och bergsguiden Carl Lundberg. Vi tillbringade dagarna med att åka skidor i bergen i Vatnahalsen – en plats utan vägar som du bara når med tåg - och eftermiddagarna och kvällarna i konferensrummet på Vatnahalsen Hotel för att diskutera planetens hälsa, omställning och lösningar. 

Veckan inleddes med att Johan Rockström delade med sig av den senaste vetenskapen kring hur planeten mår, vilket inte är någon upplyftande historia. Den globala uppvärmningen accelererar just nu, och forskarna letar efter svaret på varför. Johan menar att allt mer tyder på att jorden kan hålla på att tappa sin motståndskraft. Tecken pekar på att uppvärmningen av jorden går allt snabbare, att skogar tappar sin effekt som kolsänka och att albedoeffekten, alltså planetens förmåga att reflektera bort värme, minskar. Det kan tyda på att klimatförändringen sker snabbare än vi trott, och att den återstående klimatbudgeten är mindre än vad som beräknats. 

Något som blev väldigt tydligt från Johans dragning var att restaurering av natur och hav är minst lika viktigt som att fasa ut fossila bränslen om vi ska hålla oss inom planetens gränser. Och vi kämpade alla med att förstå varför det, trots tydliga varningar från vetenskapen om de samhällsrisker vi står inför, fortfarande tas beslut i världen som om vi inte visste bättre. 

Toppturer med skidor innebar att vi tillbringade mycket tid tillsammans, där vi kunde dela erfarenheter, hopp och tvivel, men också utforska idéer och synergier. Att delta i den här typen av djupa utbyten, och samtidigt få ny kunskap och inspiration under flera dagar i naturen var otroligt givande. Jag kan inte sluta tänka på vilken påverkan som liknande upplevelser skulle kunna ha på världens ledare och deras beslutsprocesser.  

Gruppen var överens om att världen borde deklarera haven och de 16 globala system som riskerar att bli tipping points, det vill säga kritiska brytpunkter där små förändringar kan få oåterkalleliga konsekvenser, som globala allmänningar och kompensera de länder som bevarar dem. Och att börja med tipping pointen Amazonas vid FNs nästa klimatmöte, COP30. Andra idéer som undersöktes var:  

  • Att mobilisera massorna genom storytelling 
  • Ställa om det ekonomiska systemet genom att inkludera naturen i balansräkningen 
  • Ett årligt nordiskt toppmöte om vatten - Vatnahalsen Water Tank.  

Så vad kan företag och finansiella aktörer göra för att bidra till liv inom planetens gränser?  

  1. Öka medvetenheten kring natur och klimat i din organisation  
  1. Kartlägg och prioritera din påverkan, beroenden, risker och möjligheter - ta gärna hjälp av WWFs riskfilter 
  1. Utveckla en övergångsplan  
  1. Sätt upp relevanta och ambitiösa mål  - ta gärna hjälp av WWFs verktyg för klimatmål (LÄNK: CDP-WWF Temperature Scoring Methodology | WWF) 
  1. Implementera policyer och handlingsplaner 
  1. Samarbeta med branschkollegor och andra aktörer  
  1. Påverka politiken  
  1. Inspirera och vägled dina kunder och konsumenter  
  1. Rapportera arbetet på ett transparent sätt  

Elin Larsson, chef Näringsliv & Finans, WWF  

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 22/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se