Sedan lanseringen 2021 har Science Based Targets initiatives (SBTi) Corporate Net Zero – standard hjälpt företag att sätta trovärdiga, långsiktiga nettonollmål för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C. SBTi släppte nyligen en uppdatering av standarden, som är öppen för synpunkter fram till den 1 juni. Men vad innebär förslaget, och hur kan företag bidra framåt?
Till att börja med, varför görs uppdateringen?
Många företag har uttryckt svårigheter med att exempelvis följa upp på och nå sina mål i scope 3, alltså för indirekta utsläpp som sker i värdekedjan från kunder och leverantörer. Hösten 2023 bad SBTi företag och andra intressenter om input, som grund för en uppdatering av standarden. I somras gav SBTi ut en summering av denna input, och ett diskussionsunderlag för scope 3 (se här). Utifrån detta har SBTi tagit fram ett nytt förslag på standard.
Vad handlar uppdateringen om?
Utkastet innebär en rad olika förändringar, där några av de större förändringarna är:
- Mer skräddarsydda krav på företag utifrån storlek och geografi.
- Krav på att publikt publicera omställningsplaner för hur målen ska nås.
- Introduktion av en valideringsmodell som uppmärksammar om företag inte levererar på sina mål.
- Fler möjligheter att sätta mål för indirekta utsläpp i värdekedjan (scope 3), till exempel andel av inköp från leverantörer som satt nettonollmål.
- Mål för indirekta utsläpp i värdekedjan (scope 3) ska omfatta både utsläppsintensiva kategorier och aktiviteter i företagets värdekedja.
- Förslaget öppnar också upp för alternativa sätt att uppfylla kortsiktiga utsläppsmål. Företag har under en tillfällig period möjlighet att tillgodoräkna sig utsläppsminskningar som sker utanför företagets värdekedja.
- Starkare incitament och erkännande till företag som, utöver utsläppsminskningar, även hanterar den påverkan som verksamhetens befintliga utsläpp orsakar.
Vilka aktörer kan bidra med åsikter i SBTis konsultation?
Konsultationen är publik och ett utmärkt tillfälle för företag att granska förslaget och bidra med åsikter. Det ger också en bra inblick i vilka uppdateringar som kan komma.
WWF Sverige diskuterar de nya förslagen i en grupp där WWF-kontor från hela världen deltar, och som ska lämna samlad feedback till SBTi. WWF återkommer därefter med vår position i frågan.
Vi uppmuntrar alla företag som har satt, eller funderar på att sätta, nettonollmål att vara med och påverka standarden framåt. Feedback ges via SBTi’s enkät som är öppen fram till 1 juni 2025.
För aktörer som vill ha ännu mer inflytande på den slutliga standarden, är det också möjligt att gå med i SBTis pilottestning under andra halvan av 2025.
Frågor? Hör av dig till foretag@wwf.se