Gå till huvudinnehållet

Reportage|10 apr, 2025

Cirkulär affärsutveckling som också gynnar naturen 

fjäril3

Många företag byter ut fossila mot mer klimatvänliga material i sina produkter. Det är ett steg i rätt riktning för klimatet - men när allt fler letar förnybart från jord- och skogsbruket ser WWF risker med att för mycket kol och näring förs bort från naturen. Då sätts ännu mer press på den. WWFs expert på företag och biologisk mångfald, Camilla Välimaa, berättar mer om detta, och vad företag bör tänka på i affärsutvecklingen.

Berätta kort vad detta handlar om!  

För att uppnå ett hållbart samhälle behöver vi ta bättre hand om våra resurser, och här är cirkulär ekonomi ett viktigt verktyg. Vi ser positivt på att många företag nu har med återbruk och återvunna material i sin designprocess, men vi behöver fortfarande kraftigt minska vår resursanvändning. Det innebär ökat fokus på att designa mer långlivade produkter, produkter och komponenter som går att laga och återanvända och på delningstjänster.   

När företag söker miljövänliga, hållbara material vänds blicken allt oftare mot våra produktionslandskap, alltså där vi nyttjar naturen för produktion som skogs- och jordbruk. Tanken är god - för att hitta förnybara material att byta ut fossilbaserade med eftersöks, i linje med den cirkulära ekonomins budskap, ”avfall” och restprodukter att använda. Det är en bra strategi för avfall inom samhället men för produktionslandskap, som använder naturens egna cykler, fungerar det mindre bra.  

Naturen har egna cykler och kretslopp som måste värnas, och även jord- och skogsbruk bygger på dessa. Där finns inget biologiskt eller förnybart avfall; det som växer, vissnar och dör blir till näring för nästa gröda.  

Vi behöver förstås ta ut mat och timmer som råvara. Men eftersom det sällan går att föra tillbaka rena restprodukter från samhället till den plats de kom ifrån, tillför vi ny näring i form av mineralgödsel.  

Bild: Jordbruk, Pixabay

Vad kan hända om vi tar ut än mer biologiska, förnybara resurser från naturen? 

Det kan göra det än svårare att utveckla jord- och skogsbruk till hållbara och regenerativa odlingssystem. I ett hållbart jordbruk ska vi tillföra så lite ny mineralgödsel som möjligt och lämna så mycket kol från växter kvar som möjligt för att jordhälsan ska vara god. Jordhälsan är något som regenerativt jord- och skogsbruk har som fokus.  

Om vi, även med goda intentioner, tar ut ännu mer biologiskt material från jord- och skogsbruket sätter vi än mer press på dessa system. På detta vill vi rikta strålkastarljuset så att vi får med oss både klimat- och naturperspektivet i arbetet med cirkulär ekonomi, design och nya lösningar. Då riskerar vi inte att försämra ekosystemens förmåga att leverera ekosystemtjänster eller försvåra framväxten av hållbara och regenerativa odlingsmetoder. Något som behövs för att kunna odla mat i framtiden.  

För företag är det ofta först på längre sikt vi märker av konkreta affärsrisker. Men ett företag som investerar i råvaror från jord- och skogsbruk kan få ökade råvarukostnader, om till exempel jordar har utarmats och det blir svårare att odla förnybara råvaror. Ökade kostnader kan också uppstå med ökade restriktioner eller krav för att bevara naturen och säkra mer hållbara, regenerativa produktionsmetoder. Även varumärket kan drabbas, till exempel genom missnöje från kunder som upplever att företaget har påverkat miljö eller lokalbefolkningar negativt.  

För ett företag är det i det långa loppet ofta billigare och mer resurseffektivt att göra så rätt som möjligt från början. Det är också mer inspirerande. Det är få saker som är så tråkigt som, att med intentionen att göra gott, lite senare få veta att det ledde till något som var dåligt. Vi har också allt mindre tid att göra rätt så att vi når målen för den biologiska mångfalden, naturen och klimatet. 2030 kommer allt närmare. 

Så hur kan ett företag tänka i affärsutvecklingen – det kan väl inte innebära att vi ska vara fast i fossilbaserade lösningar? 

Nej, absolut inte, vi måste bort från det fossila! Men vi uppmanar företag att tänka till före man hoppar på en ny lösning. Till att börja med behöver vi gå tillbaka till kärnan i cirkulär ekonomi – ta hand om de resurser vi har bättre, för att också minska uttaget av nya resurser från naturen. Här bör företag sätta mål, i absoluta tal, för hur deras resursanvändning ska minska. Produkter behöver användas längre, repareras och uppgraderas – så istället för att producera nytt kan verksamheten breddas med nya tjänster och sätt att tjäna pengar. 

Ett annat viktigt område är kompetens. Företag bör säkerställa att man har tillgång till kompetens om hur naturen och dess ekosystem fungerar, så att naturens behov kan vävas in i produkt- och affärsutvecklingen. På så sätt går det också att uppnå målen som satts för resursanvändningen. 

Om man vill veta mer, hur gör man då?  

Läs gärna mer här, där det också finns en video med exempel. Det går också bra att ta kontakt med mig eller någon kollega på WWF på foretag@wwf.se för att veta mer! Vi vill också gärna veta mer om ditt företags perspektiv på och erfarenheter av detta.

Bild: Camilla Välimaa, WWF
 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 22/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se