Gå till huvudinnehållet
Blue and Yellow Macaw, Brazil

Vad kan man göra för att
rädda regnskogen?

 

BLI FADDER

DET HÄR KAN DU GÖRA

 Vår livsstil påverkar livet på jorden på olika sätt, både nära oss och långt borta. Det finns mycket du kan göra själv för att främja den biologiska mångfalden. Gör skillnad genom maten du äter, vad du konsumerar och hur du reser.

1. VÄLJ MAT SOM GÖR SKILLNAD!

När du köper produkter som kommer från regnskogen– minska ditt konsumtionsavtryck och köp alltid certifierade produkter.

WWF vill ha en ansvarsfull produktion av varor som kommer från regnskogsområden, som tar hänsyn till både natur och människor. Certifierade produkter från regnskogsområden bidrar till att regnskogen får stå kvar, främjar biologisk mångfald och stöder de urfolk som bor och lever i regnskogsområden.

I den mån det går att avläsa från förpackningen, bör alla ingredienser vara hållbart producerade. Håll utkik efter märkningar som Krav, Rainforest Alliance, Utz, EU-ekologisk och Fair Trade.

Vanliga produkter från regnskogen:

  • Kaffe
  • Kakao
  • Tropiska frukter som banan och ananas
  • Kryddor som vanilj, kanel och peppar
  • Nötter som cashew- och paranöt (som växer i regnskogen)
  • Kokos och kokosolja

 

2. HANDLA SMARTARE!

Kött: Vi svenskar konsumerar inte mycket kött från regnskogen, men att dra ned på vår konsumtion av kött även från andra områden kan också gynna regnskogen. Soja till djurfoder kan driva avskogning i regnskogsområden. Ät gärna mindre kött och välj alltid kött enligt WWFs Köttguide, för att minimera ditt avtryck.

Produkter som innehåller palmolja: Säkerställ att det du köper är certifierat. Ställ frågor. Ställ krav på att palmoljan som finns i de produkter och livsmedel du konsumerar är certifierade enligt RSPO, eller är ekologisk. Är du osäker på vad som är certifierat och vad som innehåller palmolja (det är inte alltid att den märks tydligt): ställ frågor i din butik! Då är du med och använder din konsumentmakt.

Att ersätta palmolja med andra oljor som kokos-, soja- eller sheaolja är inte en lösning, eftersom de tar mycket mark i anspråk. Istället är det viktigt att vi använder oss av de möjligheter vi har när det gäller att arbeta för en mer ansvarsfull utveckling. Det är såklart viktigt att vi drar ner på överkonsumtionen överlag. Palmolja finns ofta i kex, snacks, glass, godis och kakor, men kan även finnas i nudlar, halvfabrikat och hudvårdsprodukter, hygienartiklar och rengöringsmedel.

Träprodukter: Skogsprodukter  från regnskogsområden, som rotting, bambu eller träprodukter som skärbrädor, parkettgolv eller utemöbler, bör  vara ansvarsfullt producerade – köp alltid FSC-certifierat.

Faktum är att certifierad rotting, som är en klättrande palm och behöver träd att klättra på, bidrar till att skydda regnskog och låta den stå kvar. Även certifierat trä från regnskog bidrar också till hållbart skogsbruk, som i längden skyddar skogen genom att skogen får stå kvar, men certifiering har också positiv påverkan på biologisk mångfald; exempelvis innebär certifiering även kontroll av illegal jakt. Köp gärna virke från regnskogen, men välj alltid FSC-certifierat.

 

3. EKOTURIST? JAVISST!

Besök och upplev regnskogen: Om du är i områden där det finns regnskog – passa på att besöka den, så bidrar du samtidigt till att bevara den.

  • Skaffa minnen för livet.
  • Upplev och främja lokal turistnäring.
  • Se till att det är en seriös verksamhet som stärker lokala entreprenörer som urfolk.
  • Besök nationalparker och stöd ekoturism, så gynnar du samtidigt regnskogen.

Läs även WWFs reseguide: ”turist, köp inte”

 

4. BLI REGNSKOGSFADDER

WWF arbetar med att rädda regnskogen genom att bland annat arbeta med lokalbefolkningar och myndigheter för att stoppa illegal avverkning, skydda stora skogsområden, och uppmuntra företag att producera och använda trä- och skogsprodukter från hållbara skogsbrukare som följer standarder från FSC.
Var med och rädda regnskogen – Bli fadder idag.

 

En hand på palmnötter som ska bli palmolja, Kongo
Soja och palmolja

Vanligare än du tror?

Hur många av oss konsumenter vet att det kan gå åt flera hekto soja för att producera ett kilo kött, ägg eller odlad fisk? Och hur många av oss tänker på vilken sorts matolja som finns i det vi äter?

LÄS MER

ärtor-baljväxter-shutterstock
WWFs matguider

Vi hjälper dig att få koll!

Vill du ha mer tips kring vilken mat som är bra att köpa? Kolla in våra guider för kött, fisk och vegomat!

LÄS MER

startbild-regnskog

Rädda regnskogen

Som Regnskogsfadder stödjer du globalt regnskogsarbete som bland annat gynnar unika arter som orangutanger, trädleoparder, näsapor och många andra djur.

Bli Regnskogsfadder och hjälp till att rädda regnskogen!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Regnskogsfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
WWF_GK2025_Omslag
Just nu får du en kalender som tack för att du blir månadsgivare. OBS! Sista datum för anmälan är 13/12, för att få kalendern till jul.
Bli Regnskogsfadder nu

Ja, tillsammans kan vi bevara regnskogen

Med ditt stöd kan vi fortsätta genomföra projekt för att försäkra oss om att våra hotade ekosystem och arter inte går förlorade. Tillsammans kan vi behålla rika regnskogar.

Vill du bidra till vårt arbete? Välj det sätt som passar dig:

Bli fadder  Skänk en gåva Starta en egen insamling

Dela gärna:

Senast ändrad 05/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se