Om projektet
Mångfalden av liv på jorden utarmas i en takt vi aldrig tidigare sett. Sedan 1970 har populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt minskat med 73 %. Det är lätt att tro att det sker någon annanstans. Så är det inte. Antalet rödlistade arter i Sverige ökar oroväckande. Av de runt 21 700 arter som Artdatabanken kunde utvärdera år 2020 bedömdes nära en fjärdedel som rödlistade*.
Många naturvårdsinsatser i Sverige har pausats eller ställts in på obestämd framtid. Problemet är inte bara strypta möjligheter att fortsätta arbetet, utan dessutom riskerar värdet av tidigare insatser att gå förlorade.
I en tid då vi borde utöka bevarandearbetet, så bromsas det i stället, och i värsta fall backar det. Förhoppningen är att WWFs projekt kan ändra på det.
Mål att rädda arter från norr till söder
Målet med projektet är att vända den nedåtgående trenden för några av våra hotade arter och stärka populationerna. Om en art försvinner kan det få stora konsekvenser. Det är arterna och deras livsmiljöer som utgör den biologiska mångfalden som är nödvändig för oss människor. Syftet är också att öka allmänhetens kunskap om den alarmerande situationen i vår natur.
De arter som projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur kommer att fokusera på representerar olika djurgrupper med stor geografisk spridning från fjällräven i norr till läderbaggen i söder. De är alla beroende av landskapstyper och biotoper som minskar kraftigt i Sverige.
WWF + Nordens ark = sant
Projektet finansieras med 21 500 000 kr av Svenska Postkodlotteriet. WWF är projektägare, och genomför projektet tillsammans med Nordens ark. För åtgärderna samarbetar vi med ett antal lokala partners för att restaurera habitat, skapa metoder för uppfödning och utsättning av arter, samt stödåtgärder för hotade populationer. En stor del av projektet handlar om att öka kunskapen om hotade arter i Sverige, och om hur man själv kan vara en del av lösningen.
*Att en art är rödlistad betyder att det finns risk för att den ska dö ut, ur vetenskaplig synvinkel. Men det är inte säkert att den trots detta omfattas av några regler om artskydd. Det finns även ett annat begrepp. En art är hotad om den håller på att dö ut. En art kan vara hotad på grund av att rovdjur dödar individerna så att det inte finns så många kvar eller på grund av klimatförändringarna som ändrar miljön så att arten inte längre kan överleva där.