WWF Sverige har som specifik ambition att kunna bidra till att alla östersjötumlarens viktigaste områden är helt fria från spöknät, och att WWFs app GhostDiver 2.0 används i större områden framöver. WWF Tyskland jobbar med utveckling av sonar-AI för att upptäcka potentiellt förlorade fiskeredskap med hjälp av maskininlärning. Detta kommer att göra det möjligt att analysera redan existerande sonardata, inte nödvändigtvis insamlad inom projektet, utan av myndigheter, offshore-projekt och andra forskningsinstitut. Genom att tillhandahålla en plattform, så som appen GhostDiver 2.0, där extern sonardata kan laddas upp och analyseras via AI, sparar vi mycket resurser. Det hjälper oss att fokusera på prioriterade områden där riktade åtgärder mot spöknät behövs.
Genom projektet Ghost Gear Mapping har vi identifierat hot-spots i Östersjön och sammanställt en rapport med kartor över dessa. Vi har genomfört sonar undersökningar där vi har använt både äldre Side Scan Sonar efter båt samt ny AUV-sonar. Det är det första testet med denna nya teknologi, som ser ut att fungera bra. Vi lokaliserade inga spöknät inom de områden vi sökte av, d.v.s. östersjötumlarområdena – kan vara en indikation att problemet inte är så omfattande där – MEN väldigt liten yta som vi hann täcka under kort expedition.
Fram tills nu har vi bara använt Side Scan Sonar som dras med lina bakom båten, för att lokalisera spöknät. Metoden begränsas av att endast en sonar kan dras av båten. Genom att använda AUV-sonar kan flera system vara igång samtidigt, och därmed avsevärt öka det övervakade området. AUV-sonar kan också köras från land, och behovet av båt minskar – vilket är det mest kostsamma delen av nuvarande sonar-studier.
Spöknät i världen
Hundratals ton spöknät har hämtats upp ur Östersjön av WWF och partners de senaste åren. Mellan 500 000 och en miljon ton spöknät hamnar i haven varje år. Spöknäten uppskattas utgöra 46 procent av den stora skräpö som flyter omkring i Stilla Havet, en yta som motsvarar tre Frankrike. Spöknäten är oftast gjorda av syntetiska fibrer och kan flyta långa sträckor. De fångar mängder med arter, år efter år. Fisk, havssköldpaddor, delfiner, fåglar och sälar dör en ofta plågsam död i näten. Så småningom löses de upp till giftiga mikroplastpartiklar. WWF arbetade i många år för ett globalt bindande plastavtal. För två år sedan enades FNs medlemsländer om ett sådant avtal, som gör både nationer och företag ansvariga för att stoppa plastföroreningarna.
Spöknäten förstör också sjögräsängar och koraller och påverkar därför många arters fortplantning. WWF Frankrike testar samma sonarteknik som prövas i Östersjön och i Sydamerika, Indien och Pakistan arbetar WWF med såväl regeringar som lokalbefolkningar för att sprida kunskap om spöknätens förödande inverkan. Här utvecklas också metoder för att återanvända gamla fiskenät i nya produkter, vilket ger kustbefolkningen fler inkomstmöjligheter utöver fisket.