Ett av Sveriges finaste eklandskap har restaurerats
Massor med arter är beroende av lövträd och alldeles särskilt av ek. Därför arbetar WWF tillsammans med Skärgårdsstiftelsen med att återställa naturreservatet Käringbodas trädklädda betesmarker.
Käringboda har potential att utvecklas till ett av de finaste eklandskapen i Sverige. Det beror dels på den relativt stora arealen, dels på att landskapet har fler yngre och medelålders ekar än många andra värdefulla ekmiljöer i Sverige.
Tyvärr har Käringbodas betesmarkerna gradvis vuxit igen under årens lopp. Totalt finns ca 200–300 hektar av igenväxande trädklädda betesmarker i reservatet. Detta betyder att ekarna i området riskerar att försvinna på sikt, när andra trädslag tar över. För att rädda ekarna krävs olika naturvårdsinsatser.
WWF och Skärgårdsstiftelsen har i flera år arbetat med att förbättra och återskapa livsmiljöer som är knutna till ek och andra lövträd. Genom frihuggning, naturvårdsgallring och röjning i yngre skog återskapas de trädklädda betesmarkerna och lövträden gynnas.
Yngre ekar har inventerats, liksom vedlevande skalbaggar i ekarna. Arbetet fortsätter under 2024.
Ekar rymmer en egen värld av biologisk mångfald. Man räknar med att över 1 500 arter är beroende av eken. En av dessa är den magnifika ekoxen, Europas största skalbagge. En fullvuxen ekoxhane kan mäta hela 8,5 centimeter, de imponerande käkarna inräknade.
Käringboda är ett naturreservat i Nynäshamns kommun på 1494 hektar (1074 hektar land) som bildades i början på 70-talet. Den som besöker Käringboda naturreservat utanför Nynäshamn möts av ett inbjudande gammaldags odlingslandskap med hagar, smala åkertegar, små berg och dalar och bördiga skogar. Alltsammans kantat av havsvikar och strandängar.
Skogstraktor sorterar rester från röjning i Käringboda naturreservat. Foto: Ola Jennersten
Röjning av gran i ek-hassel-aspdominerat landskap. Granarna hade tidigare planterats i naturreservatet! Foto: Ola Jennersten
Käringboda har stor potential att utvecklas till ett av de finaste eklandskapen i Sverige. Det beror dels på den relativt stora arealen, dels på att landskapet har fler yngre och medelålders ekar än många andra värdefulla ekmiljöer i Sverige. På Käringboda finner man även Europas största skalbaggsart, Ekoxen, som är beroende av de gamla ekarna i reservatet.
Foto: Ola Jennersten
Målet med projektet är att förbättra och återskapa livsmiljöer som är knutna till ek och andra lövträd på minst 80 hektar. Det gör vi genom att återskapa trädklädda betesmarker och gynna förekomsten av lövträd genom frihuggning, naturvårdsgallring och röjningar i yngre skog. Projektet pågår fram tills sommaren 2024 tillsammans med genomförandepartnern Skärgårdsstiftelsen.
Foto: Ola Jennersten
Här kan du få en inblick i hur det ser ut när vi är på plats.
Resultat
Exempel på utförda åtgärder och aktiviteter:
-
-
- Publicerade tidningsartiklar om projektet i Nynäshamnsposten, Skärgårdsstiftelsens tidning Stångmärket och Inslag om projektet i SVTs lokalnyheter.
- Film och bildmaterial före och efter åtgärd.
- Inventering av förekomsten yngre ek.
- Inventering av vedlevande skalbaggar i ekar. Resultaten sammanfattas i denna rapport.
- Genomförande av tre exkursioner på Käringboda med personal från WWF, Skärgårdsstiftelsen och Upplandstiftelsen
- Presentation av restaureringsarbetet i Käringboda för Naturskyddsföreningen i Nynäshamn.
- Kosläpp på restaurerade områden i södra Käringboda
- Inventering av förekomsten av äldre och yngre ekar
- Målet med projektet har uppnåtts då ca 90 hektar trädbärande betesmarker och lövskogar har restaurerats.
-
Det här vinner vi genom att restaurera naturen
Att restaurera ekosystem handlar inte bara om att rädda djur och natur. Att skydda och återställa naturen och välfungerande ekosystem är nödvändigt för att hantera den dubbla krisen av förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar. friska ekosystem bidrar också till att människor mår bra och ger även betydande socioekonomiska fördelar, exempelvis nya hållbara arbetstillfällen och möjligheter för ekoturism.
Senast ändrad 01/07/24