Gå till huvudinnehållet
Slåtterkurs_biosfärområde_foto Helena Strömberg_NGA

Cirkulärt biosfärområde i skärgården

En skärgård med människa och miljö i samklang

WWF arbetar sedan 2020 i samverkan med föreningen Nämdö Green Archipelago för att ett biosfärområde ska utses av UNESCO i Stockholms skärgård. Det långsiktiga målet är hållbar utveckling i en livskraftig skärgård med fungerande ekosystemtjänster, över och under ytan samt i kustlandskapet. Med människa och miljö i samklang.

Engagera lokalt och skapa attraktivt besöksmål

Målet med detta projekt är att genomföra olika typer av naturvårdsaktiviteter som engagerar lokalbefolkningen och visar på vad ett biosfärområde kan innebära i praktiken. De aktiviteter som startas upp ökar Nämdöskärgårdens attraktivitet som besöksmål och bidrar till utveckling av nya lokala produkter och tjänster med möjlighet till exempelvis försäljningsintäkter. Allt detta kan bidra till att skapa lokalt engagemang och arbetstillfällen, men bidrar också till att visa exempel på ett cirkulärt fungerande modellområde i enlighet med Unescos krav för ett biosfärområde. Huvudsakliga intressenter är markägare, naturintresserade och lokal arbetskraft.

Projektet genomförs i form av aktiviteter inom naturvård som naturligt hakar i och ger förutsättningar för varandra. Grunden utgörs av ett ekosystembaserat perspektiv med cirkulärt användande av resurser, kunskapsutbyte och samverkan. Bland annat kommer naturvägledning att genomföras i projektet, i syfte att bredda och öka kunskapen samt att öka lokalt engagemang för naturvård och kopplingen till vad ett biosfärområde kan bli för Nämdöskärgården.

Fokusområden och resultat

Projektet har arbetat med sju fokusområden:

  1. En våtmark har restaurerats på Mörkobbarna, den kommer även gynna gädda och abborre. Två mindre dammar har skapats i syfte att gynna grodor och salamandrar samt att hålla vatten i landskapet och gynna biologisk mångfald.
  2. Ängsmarker har restaurerats på 5 olika öar i Nämdöskärgården genom slåtter, totalt 900 m2 har hävdats för att gynna pollinerare. Och 250 m2 övriga pollineringsåtgärder genomförts på 6 öar.
  3. En strandäng för bete och biologisk mångfald förbättrades genom att en blå bård mellan vassen och en strandäng på Jungfruskär skapats. Det gynnar lekande fisk och betesdjuren kommer över tid att hålla bården öppen genom klövtramp och bete av ung vass.
  4. Trädvård har genomförts i gamla allén vid Gamla Östanvik, genom att hamla friska träd samt att föryngra allén genom plantering av 20 nya träd. Kvistar och grenar efter hamlingen har flisats och använts som material på stigar och odlingar i Nämdöskärgården.
  5. Naturvägledning har genomförts via studiecirklar, kurser och utställningar ute och inne. Projektet har också gjort en stor slutrapport med information om hur läsare kan genomföra egna åtgärder med utgångspunkt från det som genomförts inom projektet, se länk nedan.
  6. Flodkräftan har tidigare funnits i Nämdös två sjöar Västerbyträsket och Storträsket. Nu har de har inventerats för att studera om flodkräfta finns kvar. Vid inventeringen hittades ett fåtal i Västerbyträsket men ingen i Storträsket. Flodkräftan är hotad då den drabbats hårt av kräftpesten som sprids med fiskeredskap och illegal utsättning av signalkräfta som är smittad.
  7. Lokal cirkulering av resurser har möjliggjorts. Dels genom inköp av maskiner för slåtter och för att tillvarata höet efteråt, plus att en flismaskin och en biokolsugn har köpts in. Dessa kan lånas av lokalbefolkningen för hävd av egna marker. Man har också skapat en återbrukslokal vid biosfärkontoret där allmänhet kan lämna och byta till sig något som andra lämnat.

Läs mer om projektet och se vad du själv kan göra i den fina slutrapporten ”Cirkulärt biosfärområde i skärgården”.
https://media.wwf.se/uploads/2024/08/nga001-slutrapport-cirkulart-biosfaromrade-i-skargarden.pdf

Nämdö (c) Lotten Hjelm

Ett urval av arter som finns inom biosfärområdet

Ängshumla på åkervädd

Ängshumla (Bombus pratorum), arbetare på åkervädd (Knautia pratensis). (c)Ola Jennersten /WWF

Silverblåvinge, Ola Jennersten WWF

Silverblåvinge (Polyommatus amandus) (c)Ola Jennersten /WWF

Apollofjäril( (Parnassius apollo)  C)Yvonne Blombäck /WWF

Apollofjäril (Parnassius apollo) (c)Yvonne Blombäck/WWF

Puktörneblåvinge (Polyommatus icarus( (C)YVonne Blombäck /WWF

Puktörneblåvinge (Polyommatus icarus) (c)Yvonne Blombäck/WWF

stor-ek-naturen-sabygard-sverige-medium_ww258512-1600x1067.

Det här vinner vi genom att restaurera naturen

Att restaurera ekosystem handlar inte bara om att rädda djur och natur. Att skydda och återställa naturen och välfungerande ekosystem är nödvändigt för att hantera den dubbla krisen av förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar. friska ekosystem bidrar också till att människor mår bra och ger även betydande socioekonomiska fördelar, exempelvis nya hållbara arbetstillfällen och möjligheter för ekoturism.

Läs mer om restaureringslagen

Senast ändrad 20/08/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se