Gå till huvudinnehållet
Luabo community, Mocambique_IMG_6553

Naturbaserade lösningar

i Moçambique och Demokratiska Republiken Kongo

Med naturens hjälp mildrar vi effekterna av klimatförändringarna

Effekterna av klimatförändringarna utgör ett allvarligt hot mot både människor och natur. Oavsett var vi bor kommer klimatförändringarnas konsekvenser att påverka oss alla. Särskilt utsatta är de människor som lever i det globala syd, där extrem torka och häftigare regnstormar med översvämningar blir allt vanligare.

Tack vare stöd från Postkodlotteriet kan WWF samarbeta med Röda Korset i ett gemensamt projekt i Moçambique och Demokratiska Republiken Kongo, två länder som är mycket sårbara för effekterna av klimatförändringar. Projektet vill stärka lokalsamhällens motståndskraft och bidra till hållbara livsmiljöer för de klimatrelaterade utmaningarna med hjälp av naturbaserade lösningar.

Vad är naturbaserade lösningar?

Naturbaserade lösningar innebär att stärka och återställa ekosystem som spelar en viktig roll för att minska effekterna effekterna av extremväder som orsakar torka och översvämningar. Genom att bevara, återställa och skydda skogar, floder, våtmarker och kustnära mangroveskogar kan vi stärka samhällens motståndskraft och samtidigt gynna både människor och natur.

Det handlar exempelvis om att skydda och plantera växter som förekommer naturligt i området, vilket kan minska erosion av flodstränder och därmed minska risken för översvämning. Vid torka är det avgörande att odla matgrödor som både tål torka och kan stå emot intensiva regn och översvämningar.

Läs mer om naturbaserade lösningar

Ett viktigt samarbete mellan WWF & Svenska Röda Korset

Projektet förenar Röda Korsets expertis inom humanitärt stöd, varningssystem för hårda stormar och metoder för att minska risken för katastrofer med WWFs kunskap om hur man stärker ekosystem och biologisk mångfald. Tillsammans skapar vi naturbaserade lösningar i tre olika geografiska områden.

Lokala samhällen kommer spela en avgörande roll i arbetet. Deras engagemang står i centrum och kommer att stärka arbetet för att säkerställa att projektets resultat blir långvariga och hållbara lösningar som säkrar situationen för både människor och natur.

Mål med projektet

Målet med projektet är att områdena ska kunna förebygga humanitära kriser orsakade av torka och översvämningar genom att återställa ekosystem och deras funktioner. Vi vill ge lokalbefolkningen både kunskap och verktyg för att med naturens hjälp kunna förbereda sig för, och förebygga, klimatförändringarnas effekter.

Projektet strävar också efter att skapa varningssystem för extrema väderhändelser och utbilda samhällen i hur man snabbt kan agera för att undsätta människor i nödsituationer.

För att nå målen fokuserar projektet på kunskapsspridning och utbildning med tydliga råd och verktyg samt påverkansarbete för långsiktiga förändringar som bättre infrastruktur och räddningsinsatser.

Ett mål med projektet är att skapa förståelse och förutsättningar för lokalbefolkningen i Zambezi Delta så att de med naturens hjälp kan rusta sig för och förebygga effekterna av klimatförändringarna.

– Inger Näslund, programansvarig WWF Sverige 

Projektområden

Mocambique_Zambezi river_Lina Karanikas_beskuren

Moçambique: Zambezi-deltat

WWFs del av projektet genomförs i Zambesi-deltat, som ligger nedströms en av världens största floder och den stora vattenkraftsdammen Cahora Bassa. Zambezi-deltat är ett mycket viktigt område för biologisk mångfald och spelar samtidigt en avgörande roll för den lokala, regionala och nationella ekonomin i Moçambique. Deltat har viktiga våtmarksområden och landets längsta sträckning av mangroveskog. Här finns en rik mångfald av skogar, savanner, betesmarker och kustdyner som är hem till en mängd olika arter.

Zambezi-deltat är dock sårbart för klimatförändringarnas effekter. Extremväder som regnstormar, cykloner, översvämningar, höga temperaturer och torka utgör stora hot. Befolkningstillväxten i Moçambique, och i Zambezi-flodens avrinningsområde i synnerhet, ökar trycket på naturresurserna. Markomvandling, fragmentering, förorening och överexploatering av vilda djur är ytterligare hot. Projekt kommer att genomföras i Zambezi provinsen, med fokus på 10 lokalsamhällen inom distriktet.

Bild3

Mozambique: Manica Province

Röda Korset kommer att fokusera sitt arbete till Manica-provinsen, där de redan driver ett annat projekt. Detta gör det möjligt att dra nytta av erfarenheter och resultat som projektet genererat hittills. Samhällena i området drabbas återkommande av översvämningar, cykloner, torka och sjukdomsutbrott. För att klara sin försörjning hugger människor ner träd för försäljning, odlar i flodområdet, bränner skogar för jakt och söker arbete i andra områden. Detta har resulterat i bland annat erosion av jordar och flodbankar samt minskade vattenkällor.

Utöver att arbeta med katastrofhantering kommer projektet också att identifiera relevanta naturbaserade lösningar, såsom återplantering av växter, erosionskontroll och stabilisering av flodbankar, användning av förnybar energi samt skapa alternativa försörjningsmöjligheter för lokalbefolkningen.

Bild2

Demokratiska Republiken Kongo: Kinshasa, N’Djili-floden

Röda Korset kommer också att genomföra aktiviteter i samhällen vid N’Djili-floden i DRC. Här kommer fokus ligga på att bidra till lösningar för de återkommande problemen med översvämningar och erosion med hjälp av naturbaserade lösningar i två områden i huvudstaden Kinshasa.

Arbetet inleds med att fastställa den mest effektiva metoden för att hantera problemen. När forskningsstudierna är genomförda, förväntas en åtgärd vara att återställa floden till sin ursprungliga form och bygga sandbankar utrustade med dränering för att skydda gatorna från översvämning.

MOMS-agenter: en nyckel till framgång

Projektet samarbetar med lokala så kallade MOMS (Management Oriented Monitoring Systems)-agenter, som fungerar som en länk mellan WWF/Röda Korset och den lokala befolkningen. Dessa agenter har en nyckelroll i projektet eftersom de representerar de olika byarna i området och är personer som har valts och har stort förtroende i sina byar.

MOMS-agenterna får utbildning för att kunna följa upp byarnas insatser och ta vara på deras önskemål. De fungerar också som stöd för byarna när de planerade åtgärderna inte går som förväntat, och hjälper till att hitta lösningar.

 

 

Nbs, Moçambique.
Nbs, Moçambique.
Nbs, Moçambique.
Nbs, Moçambique.
Nbs, Moçambique.
Nbs, Moçambique.
Leonardo Domingos Gemo, boende i Cazonda, Moçambique.

Jag arbetar på ris- och sockerrörsfält för att försörja min familj, men på grund av klimatförändringarna står vi nu inför allvarliga utmaningar. Nu måste vi allt oftare hantera översvämningar, cykloner, erosion, djurattacker och mycket mer. Med hjälp av projektet hoppas vi kunna plantera fler träd för att bland annat stoppa erosionen vid floden.

Rosa Francisco Luís, boende i Bento A, Moçambique.

Jag föddes 1992 och nu är jag 32 år gammal. Jag har påverkats starkt av klimatförändringarna i form av cykloner och översvämningar. Det är mycket svårare att försörja sig nu. Tidigare kunde vi göra mer och det var lättare, men nu måste vi ändra på allt på grund av klimatförändringarna. Vi hoppas att det här projektet kan stötta samhället att bättre stå emot klimatförändringarna.

Clarinha Roque Amado Mataia, District Administrator, Luabo District, Moçambique.

Luabo-distriktet är mycket sårbart för naturkatastrofer, cykloner och översvämningar. Varje gång de inträffar påverkas området kraftigt, och samhällena förlorar sina grödor, och hus. Det hindrar också områdets utveckling. Trots detta är samhällena motståndskraftiga och bygger upp igen på bästa sätt de kan. Vi välkomnar det här nya projekt med öppna armar här i Luabo.

Livet vid Zambezifloden

Moçambique är ett av de fattigaste länderna i världen. Runt 60 procent av befolkningen lever idag i extrem fattigdom. På grund av Moçambiques läge och geografi är landet särskilt utsatt för översvämningar, cykloner och torka, och anses vara en av de mest sårbara för klimatförändringar i Afrika. Det innebär att befolkningen lever med ständiga risker för vattenbrist, minskad tillgång på mat och ekonomisk instabilitet.

Konflikt med djur en del av vardagen

Området kring Zambezi Delta har bristande infrastruktur och under perioder av mycket regn kan det vara svårt eller till och med omöjligt att transportera sig mellan samhällen. Det finns också en stor avsaknad av brunnar och därmed är allt vatten som används i vardagen, begränsad till Zambezifloden.

Men vid flodstranden lever också krokodilerna. Att hämta sitt vatten, sköta sin personliga hygien eller tvätta kläder innebär därför en risk för människorna som lever här. På kvällen och natten kommer också flodhästar på besök för att äta ur befolkningens odlingar. Det här resulterar i vad vi kallar ”Human Wildlife Conflict”. Begreppet syftar till en konflikt som uppstår mellan människor och vilda djur när möten mellan dessa kan leda till negativa resultat, såsom förlust av egendom, försörjning eller liv.

Inom projektet finns planer på olika sätt att hålla flodhästarna borta från odlingarna, men problemet med krokodilerna är svårare. En viktig åtgärd som projektet driver är att få beslutsfattare att bygga fler brunnar i området.

Har du frågor eller vill veta mer om projektet?

Finansierat av Postkodlotteriet

 

Projekt

Senast ändrad 05/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se