

I många grunda havsvikar har stora områden av vass brett ut sig som ett resultat av övergödning och minskat naturbete. Även om vass fungerar som ett viktigt habitat för arter som fiskar och fåglar, kan dessa stora täta vassbälten leda till minskad biologisk mångfald.
Med stöd från Apotea undersöker därför WWF tillsammans med SLU hur en regelbunden skörd av vassen påverkar djur och natur i grunda havsvikar. Genom skörd kan vi glesa ut vassbältena, samtidigt som näringsämnen skulle kunna återtas från de övergödda vikarna, vilket kan hjälpa till att minska övergödningsproblem. Dessutom ses vass som en till stor del outnyttjad resurs som skulle kunna användas till foder eller jordförbättring.
Projektet pågår under tre år och resultaten blir till viktig kunskap för att förstå hur vasskörd påverkar den biologiska mångfalden. Informationen från projektet blir viktig för både lokala och regionala förvaltare som kommuner och länsstyrelser som kan behöva ta ställning till tillståndsprocesser eller vasskörd som åtgärd. Även lokala vatten- och fiskerättsägare som kan vilja skörda vass av olika anledningar har nytta av resultatet från projektet.
Händer i projektet
I augusti klippte SLU cirka 6 hektar vass runt Östhammarsfjärdarna med en SoftTrak för att återta näring från övergödda havsvikar och studera om det kan gynna den biologiska mångfalden genom återskapande av översvämmade gräsmarker.
Totalt skördades ungefär 120 ton vass som sedan användes av lokala lantbrukare eller som jordförbättring. Detta motsvarar ca 70 kg fosfor. Tanken är att vassen delvis ska växa upp igen till nästa år men att betande djur ska göra den lite glesare för att gynna den biologiska mångfalden. På så vis kan det vara möjligt att upprepa skörden för att kunna återta näringsämnen även kommande år.
SLU har under hösten 2024 även följt upp hur vassklippningen påverkar förekomst av fåglar och flygande insekter. Under nästkommande år ska vi också studera hur denna typ av vasskörd kan påverka förekomst av kustfisk och den biologiska mångfalden av växter i skördade områden.
Vill du veta mer om projektet? Kontakta oss!

Senast ändrad 29/01/25