
Det är brist på vilda blommor i det svenska jordbrukslandskapet. Pollinatörerna har svårt att hitta mat och boplatser. Samtidigt ökar intresset för att odla blommor bland jordbrukare och andra markförvaltare. Men för att odlingsinsatserna ska göra nytta för den biologiska mångfalden är det viktigt att använda svenska ängsfröblandningar som är anpassade till regionala förhållanden. Sådana saknas nästan helt i dag. Det ska vi ändra på!
Intresset för att anlägga ängar och odla blommor på åkrar och fältkanter är stort. För att stärka den biologiska mångfalden är det viktigt att använda regionalt anpassade ängsfröblandningar. Med ett regionalt anpassat utsäde minskar risken för spridning av invasiva arter eller varianter av arter som kan utarma den genetiska variationen hos vilda växter i Sverige.
I dagsläget råder brist på regionala ängsfröblandningar. Det ska projektet ”Utökad odling av regionala ängsfröer- för ett artrikare Sverige” ändra på. Tillsammans med företaget Pratensis och Svenska Botaniska Föreningen ska vi ta fram både lokala variationsrika ängsfröblandningar och enklare blandningar med färre arter, anpassade för odling på åkermark. Genom att öka tillgången på regionala ängsfröer bidrar vi till att stärka artrikedomen i det svenska landskapet.
Sådd av blomsterfrön med konventionell såmaskin
Hidinge gård, Närke
Foto: (C) Ola Jennersten, Naturfotograferna, IBL Bildbyrå
Inom projektet ska vi:
Bygga nätverk!
Ett nätverk av frösamlare och fröodlare som är spridda i hela landet utifrån projektets regionindelning ska etableras.
Frösamlare sökes!
Många vill odla svenska ängsfröer, men det är ont om regionalt anpassade fröer. Det vill vi ändra på! I år startar ett nytt projekt för att ta fram regionala ängsfröer i Sverige. Nu söker projektet frösamlare i hela Sverige, med möjlighet till ersättning för nedlagd arbetstid. Vi vill etablera ett nätverk av frösamlare från norr till söder. Inom projektet kommer det att erbjudas en kortare digital utbildning och en kostnadsfri studieresa till företaget Pratensis i Småland. Gillar du vilda växter och vill lära dig mer om fröinsamling? Anmäl ditt intresse till cloe@pratensis.se eller 070-244 46 78. Projektet sker i samverkan mellan Världsnaturfonden WWF, företaget Pratensis och Svenska Botaniska Föreningen.
Skala upp odlingen!
Regionala ängsfröblandningar ska utvecklas för sex regioner i landet. Fröblandningar ska tas fram för odling på magra marker och för odling på åkermark.
Foto: Pratensis
Sprida kunskap!
Genom filmer, artiklar och annat kommunikationsmaterial ska projektet sprida kunskap om metoder för fröinsamling och fröodling till både jordbruksföretag och en botanikintresserad allmänhet.
Silverblåvinge, hona på stor blåklocka. Amanda’s blue, (Polyommatus amandus). Foto: Ola Jennersten
Varför är det här viktigt?
De blomrika ängsmarkerna är en av Sveriges mest artrika och hotade naturtyper. Mindre än 1 procent av ängarna som brukades vid 1800-talets mitt finns kvar. Detta är ett hot mot den biologiska mångfalden och har gjort att många växter, dagfjärilar, vildbin och andra insekter är rödlistade. Bland de rödlistade insekterna är födosöks- och boplatsspecialister överrepresenterade. Våra inhemska insekter och vår inhemska flora har utvecklats tillsammans under tiotusentals år och därför är många av våra hotade insekter beroende av just våra inhemska växter för att hitta livsrum eller föda. För att vända trenden för biologisk mångfald behöver vi återskapa ett blomrikt jordbrukslandskap med inhemska växter.
Blomremsor (blommande fältkanter på åkermark) sås ofta in med ett fåtal främmande arter och erbjuder pollen och nektar till insekter som är generalister (vanliga och mindre kräsna arter). Mer krävande och specialiserade insekter, som är knutna till en viss värdväxt för att hitta boplats eller föda, behöver en större mångfald av vilda blommande växter och miljöer som liknar den traditionella ängen. Helst bör fröer från lokalt och regionalt insamlade inhemska växtarter användas. Det finns därför ett stort behov av att ta fram inhemska och regionalt anpassade utsäden av ängsfröblandningar.
Mindre bastardsvärmare / New Forest burnet moth (Zygaena viciae) på prästkrage (Leucanthemum vulgare). Foto: Ola Jennersten
Ny ersättning ökar intresset
För att öka inslaget av blommande pollen- och nektarproducerande växter har många lantbrukare valt att så in blommande fältkanter på sina åkrar. Från och med 2025 går det att söka en miljöersättning för blommande åker eller fältkant inom ramen för EU:s jordbrukspolitik, vilket ökar intresset ytterligare. Engagemanget för blommande ytor och ängsmark är stort även hos privatpersoner och andra aktörer som förvaltar mark, som till exempel kommuner, kyrkor och Trafikverket.
Läs mer om ersättning för blommande åker och fältkant på jordbruksverket.se
Urval av fröer
Se urval av fröer som kan ingå i regionalt anpassade ängsfröblandningar.
Zonkarta över Sverige för projekt Ängsfröer
Vill du veta mer?
Kontakta oss!


Blommande fältkanter - En inspirationsbok om ökad biologisk mångfald i Sverige
Handfasta tips i ny WWF- bok om blommande fältkanter: Så får vi åkerlandskapet att blomma

Gör Sverige vildare
Var en del av del av Sveriges vildaste experiment.
Senast ändrad 24/03/25