– Nu när priserna rusar så vill jag säga att många av rätterna på påskbordet faktiskt inte behöver kosta så mycket. Tänk på att servera lagom portioner så att det inte blir matsvinn, och den mat som blir över bör användas i andra rätter de närmaste dagarna, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
Innan pandemin, kriget och inflationen fick matpriserna att skjuta i höjden ansåg svenskarna att det är deras ansvar att äta hållbart men att det är svårt att veta vad man ska välja, enligt en enkätundersökning av WWF häromåret. Nu är utmaningen ännu större. Men det finns sätt att handla som gör att både du, plånboken och naturen mår bra under påskhelgen.
Anna Richert tipsar om att lägga in vegodagar innan och efter påsk istället för att ta bort favoriträtterna. Genom att exempelvis handla mat med ett kortare utgångsdatum kan man också rädda mat som annars skulle slängts, och dessutom till ett lägre pris, menar hon.
Under påskhelgen äter vi mycket ägg- cirka 50 miljoner enligt branschorganisationen Svenska Ägg.
– Bästa äggen du kan välja är de KRAV-märkta. Hönorna som lägger KRAV-ägg får gå ut och picka på bevuxen mark, fortsätter Anna Richert.
Dessutom är fodret i ekologisk äggproduktion odlat utan kemiska bekämpningsmedel. Det är positivt för den biologiska mångfalden eftersom vi annars riskerar att slå ut insekter som är viktiga för ekosystemen.
– Sillen hör av tradition till svenska påskbordet. Den är billig och innehåller nyttiga fetter. Välj gärna sill/strömming fiskad i nordostatlanten med grönt ljus i WWFs Fiskguiden, säger Inger Melander, fiskexpert WWF.
Även laxen tillhör de mer populära maträtterna till påsk. Här rekommenderar WWF ASC-certifierad lax som ett mer miljövänligt val.
Bästa sättet att hålla sig uppdaterad på vilka fiskar och skaldjur man kan äta med tanke på miljön är att titta i Fiskguiden som finns i appen WWF Matguiden (se länk nedan).
Även påskgodiset förtjänar uppmärksamhet. Välj certifierad choklad så minskar riskerna för den biologiska mångfalden och för dåliga arbetsförhållanden, titta efter KRAV, EU-ekologiskt, Rainforest Alliance eller Fairtrade.
FAKTA
Minska matsvinnet
Cirka 15 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 18 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Planera inköpen bättre och ta hand om resterna i stället för att kasta dem. Ett hushåll kan spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn (Källa: Livsmedelsverket).
Välj det hållbara alternativet
Ett både billigare och miljövänligare alternativ till kött och fisk är bönor, linser och rotfrukter. Det kan därför vara en bra idé att testa mer vegetariskt i påsk. Genom att välja bland WWFs recept kan du enkelt skapa en god och hållbar påskmeny. För vägval till bra kött eller fisk, så finns WWF Köttguiden och Fiskguiden som kan hjälpa dig med att hitta vilket kött och fisk som är bäst att konsumera. Tillsammans med Vegoguiden finns dessa samlade i appen WWF Matguiden.
Recepttips inför påsken via WWFs egen receptbank:
Falafel med tabboulleh, sallad och pasta
Grönkålstaboulleh med tempehkebab och bönkräm
Havreeotto med ugnsbakade morötter, palsternacka och morotshummus
Kalljästa frallor med solrosfrön
För frågor kontakta:
Pressjour 08-54657500