Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 feb, 2020|Pressmaterial

WWF välkomnar Kinas beslut att förbjuda konsumtion av vilda djur

I måndags beslutade Kinas nationalförsamling om en ny lag som förbjuder konsumtion av vilda djur i hela landet. Efter coronautbrottet covid-19 infördes ett tillfälligt förbud för djurmarknader. Nu startar ett arbete med att förändra lagarna som reglerar handeln med vilda djur för att bättre skydda folkhälsan och miljön.

Marknad med djurdelar. Foto: Ola Jennersten, WWF

Coronavirusutbrottet i Kina tros ha börjat vid en djur- och viltköttmarknad i Wuhan där man bland annat sålde ormar, civetter och andra djur som föda. Där fanns också råttor, ormar, jättesalamandrar och vargvalpar till försäljning. Efter virusutbrottet stängdes marknaderna temporärt. Nu måste viktiga åtgärder till för att förbättra situationen på lång sikt, menar WWF.

 –Beslutet att förbjuda konsumtion av viltkött är goda nyheter inte bara för människor som riskerar att smittas i framtiden, utan också för de arter som hotas av tjuvjakt. Här finns nu en stor möjlighet att djurmarknaderna stängs permanent. Men enbart ett förbud kommer inte att stoppa den illegala handeln så länge efterfrågan finns kvar. Därför måste vi jobba på mycket bredare front med att stoppa ett ohållbart utnyttjande av vilda djur för matkonsumtion och som ingrediens i traditionell kinesisk medicin, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

– Ingen tradition är värd att skyddas om det bidrar till att människor drabbas och att arter utrotas. Arternas betydelse för ekosystem och biologisk mångfald och för människors hälsa måste värderas högre än priset på deras kött, tänder, ben och horn, säger Zhou Fei på WWFs Kinakontor.

Beslutet den 24 februari innebär att konsumtion, handel, jakt och transport av vilda djur för konsumtionsändamål kommer att förbjudas tills en ny reviderad lagstiftning kommit på plats (Wildlife Protection Act). Användningen av vilda djur för vetenskaplig forskning, medicinskt bruk och utställningar ska gå igenom strikta kontroller och godkännas av myndigheter.

Industrin kring uppfödning av vilda djur är gigantisk i Kina. En rapport från landets ingenjörsvetenskapsakademi 2017 uppskattade att branschen omsatte cirka 740 miljarder kronor.

För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02

Mats Forslund, expert handel med hotade arter WWF, 070-399 81 63

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se