Koraller i havet utanför Fijiöarna. Foto: Tom Vierus, WWF USA
– Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för havsområden utanför ländernas ekonomiska zoner som motsvarar 45 procent av jordens yta. Världen får nu möjlighet att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, säger Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på WWF.
Mycket jobb återstår dock innan lagstiftningen är på plats hos länderna..
– Nu är det upp till alla länder att praktiskt genomföra vad de lovat. Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven, säger Tom Arnbom.
En rättvis fördelning av vinster från marina genetiska resurser var en avgörande pusselbit som löstes på den sista dagen av förhandlingarna i New York.
Målet om att skydda 30 procent av land och vatten, som togs vid COP15-mötet kring biologisk mångfald i Montreal i december, skulle inte kunna levereras utan detta historiska havsavtal, menar WWF.
Fakta: Hela 45 procent av jordens yta är hav som inget land äger eller har rätt att bestämma över. Djuphaven ligger utanför de nationella gränserna och ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil från fastlandet (en sjömil är 1 852 meter). Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.
Det senaste globala avtalet är FNs havsrättskonvention från 1982.
För frågor, kontakta:
Tom Arnbom, naturvårdsexpert WWF, 070-554 40 66
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77