Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 nov, 2021|Pressmaterial

WWF-undersökning visar: Två av tre unga är oroade över klimatförändringar

En ny Sifoundersökning som Kantar Public tagit fram tillsammans med WWF visar att två av tre svenska ungdomar oroar sig över klimatförändringar. Även globalt oroar klimatkrisen ungdomar och det visade sig inte minst i Glasgow under klimatmötet COP26, där tusentals unga från olika delar av världen demonstrerade.


Två av tre unga är oroade över klimatförändringar. Foto: Pexels/Afta Putta Gunawan

Forskare vid University of Bath publicerade i september en global undersökning som visade att unga människor i åldern 16–25 år är oroade över klimatförändringar. 84 procent var oroade i någon grad och sex av tio svarade att de var väldigt eller extremt oroade.  Världsnaturfonden WWF har tillsammans med Kantar Public nu genomfört en egen Sifoundersökning med fokus på Sverige och resultatet speglar det globala läget. En av två svenskar (51 %) känner oro för klimatförändringar och hela två av tre unga (66 %) anger detsamma. Undersökningen visar också att nästan varannan svensk upplever att de känner av effekten av klimatförändringar i Sverige här och nu. Det positiva i undersökningen går främst att härleda till agerande. Drygt varannan svensk (56%) är beredda att göra förändringar i sin vardag för planetens skull, fler kvinnor (61%) än män (50%).

Den 5 november demonstrerade tusentals ungdomar på gatorna i Glasgow i samband med det pågående klimattoppmötet, COP26. De kräver mer handling från världens ledare. 23-åriga Lova Eveborn, pluggar marina vetenskaper och närvarar på COP26 som representant för WWF Sweden Youth och nordisk ungdom för biologisk mångfald.

– Såklart är många av oss unga djupt oroade över klimatkrisen och vår framtid, men i stället för att tappa hoppet försöker vi bygga en dröm. En dröm om en hållbar värld där vi klarar 1,5 graders målet som gör det värt att kämpa. Vi engagerar oss och ställer krav på makthavarna för att få se den framtid vi vill se. Därför är jag med i den stora ungdomsuppslutningen i Glasgow under COP26, säger Lova Eveborn på WWF Sweden Youth.

Undersökningen visar också att de samhällsföreteelser i världen som svenskar oroar sig för mest är; klimatförändringarna (50 %), organiserad brottslighet (43 %) och miljöförstöring (31 %). Endast 19 % oroar sig för förlusten av biologisk mångfald.

Övriga resultat i Sifoundersökningen:

Oro och agerande

  • Drygt varannan svensk (56%) är beredda att göra förändringar i sin vardag för planetens skull, fler kvinnor (61%) än män (50%) anger detta. Totalt en av tio (11%) svarar i sin tur att de i liten grad eller inte alls kan tänka sig detta.
  • Nästan hälften (48%) anger att de upplever effekten av klimatförändringarna här och nu i Sverige.
  • Hälften (51%) oroar sig för klimatförändringarna och hur de kommer påverka deras liv. Två av tre (66) unga oroar sig (18–29 år).

Biologisk mångfald 

  • De samhällsföreteelser i världen som man uppger att man oroar sig mest för är klimatförändringarna (50%), organiserad brottslighet (43%) och miljöförstöring (31%). 19% oroar sig för förlusten av biologisk mångfald.

Om undersökningen:

Sifoundersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Världsnaturfonden/WWF. Den bygger på ca 1000 intervjuer med svenska allmänheten i åldern 18-79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan 25 - 27 oktober 2021.

Har du frågor, kontakta:
Lova Eveborn, WWF Sweden Youth, lova@eveborn.se +46 735 18 48 42
Jonna Holmgren, presskontakt WWF, 0708-880502
Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, lisbeth.larsson@wwf.se, 0708-217156

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se