– Julen är fantastisk på så många sätt, men kanske inte alltid för plånboken eller miljön. Men utan att förstöra hela festen kan små förändringar göra stor skillnad. Testa att ändra på någonting litet i år, säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.
Under granen
Årets julklapp, det hemstickade plagget, är ett lysande exempel på en hållbar present. Om man samtidigt väljer att använda garn som är återvunnet eller är av växtfibrer så kan man minska presentens fotavtryck ytterligare.
– Har man inte stickning som största intresse kan man ta inspiration därifrån och kanske ge någontingannat man tillverkat själv, något ätbart kanske, eller köpa någonting begagnat, säger Gustaf Lind.
Begagnat, second hand eller pre loved – kärt barn har många namn – är inte bara bra för miljön, utan det ger även möjlighet att hitta någonting unikt. Allt från nästan helt oanvända leksaker, sportutrustning som bara testats en gång, till byster av grekiska filosofer. Allt kan man enkelt hitta på någon av de många marknadsplatserna för begagnat.
Högar av julklappar behöver inte heller vara sinnebilden för en lyckad jul, utan ofta är det lilla mer än nog.
–Man kan exempelvis välja att ha en julklappslek. På så sätt behöver alla bara köpa en julklapp var, säger Lisbeth Larson, kommunikationschef WWF.
Samtidigt som pressenpå naturen och privatekonomin minskar kan det bidra till att tona ned den allmänna julstressen.
På julbordet
Någonting litet kan betyda väldigt mycket. Det gäller även maten. Kanske välja vildsvinsskinka före traditionell julskinka och varmrökt afrikansk ålmal, clarias, i stället för rökt ål.
– Just i år när priserna på mat har ökat, så kan vi tipsa om att flera av de älskade julrätterna inte behöver kosta så mycket. Grönkål, Janssons frestelse eller sillinläggningar är hållbara tips, och i övrigt är det ganska enkelt. Undvik allt som har rött ljus i våra konsumentguider för kött och fisk, och välj miljömärkt så är du på den säkra sidan.Till sist, se till att inte slänga mat som blivit överutan frys in eller använd till andra rätter,säger Anna Richert, matexpert på WWF.
Och i stället för att ta bort saker från julbordet menar Anna Richert att man i stället kan lägga till några extra vegetariska dagar i januari, vilket är bra för såväl hälsan, planeten som bankkontot.
Ta sig till julbordet
Förutom maten och presenterna hör transporterna till en av de stora stressfaktorerna under julen. Försök att i så stor utsträckning som möjligt välja hållbara färdmedel när du tar dig till julens alla festligheter. Kollektivtrafik korta sträckor och tåget om du ska åka långt.
Och kanske är det inte nödvändigt att vara överallt under juldagarna,vilket gynnar bådeför en själv och planeten.
Fakta: WWFs matguider för kött, fisk och vego hittar du här: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/matguiden/
Julklappstips:
Second hand i första hand– sajter som Blocket, Tradera, Myrorna, Stadsmissionen med flera har massor av produkter som letar nya ägare och som passar perfekt som julklappar. Samma sak gäller även för julpyntet som ofta finns i överflöd begagnat.
Årets Pandabok – boken ”Hemma därute – handbok i naturnärhet” är en bok som inspirerar, inte bara till den första utfärden i naturen, utan även till en livsstil nära naturen. Tanken är att hjälpa människor ut i naturen för att de så småningom ska värna om den. Som WWF Vän Bok-medlem får du boken och stödjer WWFs arbete för djur och natur för 590 kronor.
WWFs nya barnböcker– ”Världens vilda djur” är bokserien för barn om vilda djur och dess vanor. De första böckerna i serien är Djuren äter och Djuren sover. Tanken är att barn redan i förskoleåldern ska kunna ta del av djurens värld.
Sällskapspelet EKO MIG – är ett frågespel som innehålleraktuella frågor om klimatet och miljön uppblandade med allmänna kunskapsfrågor om djur, natur, friluftsliv, mat och hälsa. Spelet ökar på ett underhållande sätt kunskapen om vår planet och vardagsnära miljö.
Upplevelser– en biljett för en teater eller konsert kan lysa upp vintermörkret. Eller varför inte en kurs i fågelskådning när våren börjar komma?
Ett stickat plagg – sticka någonting själv, eller köp någonting stickat begagnat. Vill du vara lite extra kreativ kan du köpa mönster med en panda eller tiger här: https://hobbii.se/hobbii-wwf eller https://www.lauradalgaard.com/shop/p/panda-sweater-dk
Pandaklubben – för djur- och naturintresserade barn är ett medlemskap i WWFs Pandaklubb en perfekt julklapp. Förutom förmåner som fri entré på muséer och djurparker, planteras även träd på Borneo för varje nytt medlemskap. Det finns fina gåvobevis som passar olika åldrar att välja på, även för baby
Ge bort ett fadderskap – för den som vill göra gott för planeten är fadderskap en uppskattad julklapp. Hos WWF finns ett 10-tal olika att välja mellan – allt från Planet-och Tigerfadder till Östersjöfadder.
WWF julgåva – ge bort en julgåva som gör mer än bara mottagaren glad! En julgåva till WWF är en gåva för en levande planet. Du får ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp. Läs mer här.
Egna eller närproducerade delikatesser –en korg fylld med hemmagjorda produkter som saft, marmelad, kakor och müsli eller köpta närproducerade varor. (Kolla in vilka så kallade REKO-ringar som finns i ditt närområde för att köpa direkt från lokala producenter.)