Med covid-19 har många påskaktiviteter blivit svåra eller till och med omöjliga att genomföra. Så vad kan man hitta på under påskhelgen istället? WWF ger tips som passar både barn och vuxna.
Bildkollage: Bi på sälg/ Ola Jennersten WWF, Bihotell/ Ola Jennersten WWF, Påskägg/ Erika Reje, WWF
– Påsken är en tradition att värna om, men i år måste den av kända skäl firas annorlunda. Nya vanor kanske kan skapas. Vad sägs om att pyssla för bin eller bjuda på påskäggsjakt i naturen? säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
WWFs tipslista för påsken:
Gå på påskbingo i naturen - Gör din egen bingobricka där du bockar för varje motiv du hittar, det kan vara allt från en myra eller en glass. Det finns också färdiga brickor att printa ut eller spara i telefonen - bra artbingo hittar du på bland annat Natursidan och Naturhistoriska riksmuseet. Försten att kryssa för alla rutor vinner!
Odla påskgräs som grannarna i Finland för att symbolisera att våren är på väg! Så raj- eller kattgräsfrön i en skål med jord. Täck över skålen med plast och vattna varje dag. Snart har gräs vuxit upp i skålen – perfekt att gömma små ägg, påskkycklingar och annat pynt i!
Gå på påskäggsjakt på tomten eller i naturen – Placera ut små skatter som barn eller vuxna kan gå ut och söka efter.Idag finns det digitala tjänster (geocaching) där man kan skräddarsy en egen runda eller ta del av andras, men även papper och penna fungerar förstås!
Använd kvistar som beskurits till påskris – Samla upp kvistar som nyligen klippts av i trädgården och gör eget påskris. Har du inte egen trädgård kanske du får plocka från någon annans. Sätt kvistarna i vatten så bildas det snart knoppar eller blommor. Orkar du inte vänta kan du hänga påskpynt på grenarna.
Påskpyssla för den biologiska mångfalden – Det finns mängder att göra för att hjälpa djur och natur! Naturhistoriska riksmuseet har många spännande tips, till exempel på hur man gör ett bihotell eller en fjärilsrestaurang.
Påskpyssla med spill – Gör något kreativt med tomma toapappersrullar. Plantera fröer och sticklingar i dem, eller måla dem och limma fast flirtkulor och en liten bit tyg – så har du snabbt skapat fina påskkärringar!
Lär mer om naturen – Vilket djur älskar skräpmat? Går det att plantera vitlöksklyftor? Och vad gör du egentligen med de bruna bananerna? På WWFs sajt för barn och unga, Panda Planet, går det att hitta mat, pyssel- och odlingstips samt en massa kluriga fakta om natur och djur. Appen Seek från iNaturalist ger dig namn och fakta om djur och växter när du fotograferar dem med mobilen. WWFs Djurapp låter via mobilen en fjällräv besöka ditt vardagsrum, kök eller trädgård samtidigt som du lär dig mer om detta fantastiska djur!
Måla påskägg – En klassisk påskaktivitet för både stora och små som piffar upp påskbordet. Vem kan måla det knasigaste eller det vackraste motivet? Använd ekologiska eller kravmärkta ägg!
Sätt ihop en påskmeny av grönt och takeaway – Passa gärna på att införa något nytt på påskbordet. Goda, gröna recepttips kan du hitta bland annat på köket.se/wwf. Orkar du inte med köksbestyren, varför inte handla takeaway från din lokala restaurang? I dessa tider behöver de troligen ditt stöd mer än någonsin! Träffa släkt och vänner digitalt över Facetime, Skype eller Google Hangout och dela matinspiration från varandras påskbord. Glöm inte bort att äta upp eventuella rester dagarna därpå så minskar vi matsvinnet.
Fler tips på vad man kan sysselsätta sig med i dessa tider hittar du här.
För mer information, kontakta
WWFs pressteam: press@wwf.se, 08-546 575 00