Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 sep, 2023|Pressmaterial

WWF: Sänk inte skyddet för vargen

Idag diskuteras vargen i EU-parlamentet och EU-kommissionen har flaggat för att vargens skyddsstatus kan sänkas. Målet är att förenkla beslut om jakt. WWF reagerar kraftigt mot de nya signalerna och det riskerar att försvaga skyddet för många andra arter.

varg-i-sverige-foto-.jpg
WWF är kritiska mot att EU vill sänka nivån på skyddstatusen för varg. Foto: Staffan Widstrand/WWF

– Vargen är inte farlig för människor i Europa som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen antytt. Det är missledande och bygger inte på forskning och vetenskap, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

EUs försök att sänka vargens skyddsstatus ifrågasätts nu av WWF och flera miljö- och bevarandeorganisationer. I ett öppet brev till Ursula von det Leyen oroas de över att åsikter och ekonomiska intressen snarare än forskning och vetenskapliga data, styr naturvården. Brevet avslutas med en fråga om kommissionens opartiska ställning.

Organisationerna understryker att vargen inte är farlig för människor.

– Det är vetenskapligt bevisat att vargar inte ser människor som byte och dödliga sammanträffanden är exceptionella, i motsats till verkliga och påtagliga hot mot människor (som extremväder, bilolyckor och föroreningar), står det i brevet. Art- och habitatdirektivet är i dagsläget tillräckligt flexibelt för att göra undantag för till exempel skyddsjakt.

–Självklart behövs ett omfattande stöd för lantbrukare som behöver skydda sina djur och de ska få full ersättning för skador av arter som skyddas genom art- och habitatdirektivet. Undantagen för skyddsjakt tillåter dessutom redan att många vargar skjuts varje år.

– Vargen är en viktig del av vårt naturarv. Den är en symbol för vårt åtagande att bevara en balans och mångfald i ekosystemet, liksom för vår förmåga till samexistens och tolerans, säger Benny Gäfvert.

Redan den 22 september vill kommissionen få in uppdaterad information från lokalsamhällen, forskare och ”alla intresserade parter”. Därefter kan beslut fattas om en eventuell nedgradering av skyddet för att öka möjligheterna till jakt.

Fakta: Vargar och andra stora rovdjur är idag strikt skyddade enligt EUs art- och habitatdirektiv. EU-kommissionen tar nu emot information om vargen fram till den 22 september. Därefter väntas beslut fattas om en eventuell nedgradering av skyddet för att öka möjligheterna till jakt.

Fakta: WWF arbetar med att utveckla effektiva och innovativa lösningar i större skala, så att människor och rovdjur kan existera sida vid sida, med minskade konflikter som följd. Ett av projekten som får stöd 2023–2025 är Lokala forum för rovdjursdialog. Projektet drivs av konfliktexperten Bernard le Roux från Dialogues, i samverkan med bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

WWF m fl öppna brev till Ursula van der Leyen: https://www.wwf.eu/?11704941/Open-letter-to-Commission-President-von-der-Leyen-on-protection-status-of-wolves

Läs mer om WWFs arbete med varg och de andra stora svenska rovdjuren här: www.wwf.se/djur/svenska-stora-rovdjur

EU-kommissionens pressmeddelande 4 sep 2023: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4330

För frågor, kontakta:

Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-52 53 571

Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert WWF,  070-518 11 71

Marie von Zeipel, senior pressekreterare, 070-6291077

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/12/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se