Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 okt, 2021|Pressmaterial

WWF-rapport: Svenskar gillar hållbar mat – men den är dyr och svår att hitta

Svenskarna anser att det är deras eget ansvar att äta hållbar mat och att det krävs för att tackla klimatkrisen och hoten mot naturen. Utmaningen är att hitta de hållbara alternativen, som anses vara dyra och svåra att hitta i butiken. Det visar en ny undersökning av WWF i nio europeiska länder, varav Sverige är ett. 

Mnga svenskar tycker det r svrt att hitta de hllbara alternativen i butiken

En majoritet av svenskarna tycker det är svårt att hitta de hållbara alternativen i butiken, enligt WWFs nya undersökning. Foto: Pixabay

–  Mat står idag för en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och det är svårt att minska utsläppen från livsmedelssektorn. Men alla sektorer måste bidra, därför behöver vi göra det enkelt att äta hållbart och det snabbt, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.

 WWF har ställt frågor till personer mellan 18 och 65 år i nio europeiska länder (Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Portugal, Storbritannien, Sverige och Österrike) som en del av det EU-finansierade projektet Eat4Change. Syftet med projektet är att engagera människor till att välja mer hållbar mat.

– Det är förvånande att endast en låg andel av svenskarna anser att matbutikerna och restaurangerna har ett ansvar. Det är ju i livsmedelsbutiker och restauranger som de flesta gör sina aktiva matval, säger Anna Richert, senior matexpert WWF, som är positiv till breda branschsamarbeten för att skapa matmiljöer som underlättar hållbara och hälsosamma matval.

Varannan svensk anser att det inte är tydligt i affärer och restauranger vad som är hållbar mat (49 procent). Var femte menar att det är tillgången på hållbar mat som främst hindrar (22 procent). Det är fler äldre än yngre som tycker att det är otydligt vad som är hållbar mat (54 respektive 45 procent). Det främsta hindret mot att välja hållbar mat är att den anses vara dyr (43 procent). Detta syntes särskilt bland de som är under 25 år och i gruppen 36-45 år (där barnfamiljerna är i majoritet).

–Det är uppenbart att det finns flera hinder för hållbara matsystem som borde vara lätta att undanröja. Ökad kunskap hos konsumenter måste gå hand i hand med ett genomgripande arbete inom dagligvaruhandeln. Det krävs också ett politiskt ledarskap för att göra det lätt att göra rätt. I flertalet undersökningar har det visats att konsumenterna vill ha vägledning, nu är det dags, avslutar Anna Richert.

En majoritet av svenskarna anser att Sveriges matproduktion belastar miljön mindre än andra länders matproduktion. Och att länder utanför EU är sämre än EU-länderna själva. Idag används 40 procent av jordens beboeliga marker till att producera mat, och jordbruket är den största drivkraften bakom förlust av biologisk mångfald. Vi har långt kvar till schysst, hållbar mat för alla.

FAKTA från svenska delen av undersökningen:  

  • Tre av fem svenskar anser att det primärt är kött,  som har störst negativ effekt på miljön (58 procent).
  • En majoritet av svenskarna äter fortfarande kött, fisk och mjölkprodukter (95 procent).Vegetarianerna utgör cirka 5 procent. Endast var fjärde person överväger att köpa mindre kött, fisk eller mejeriprodukter, eller inget av dem, för att minska klimatpåverkan i den mat de äter. (25 procent).
  • I valet av fem alternativ toppar att köpa rätt mängd (minskat matsvinn) samt köpa lokalt odlad mat för cirka halva befolkningen (50 respektive 48%).

  • Det är dock fler yngre (21 vs 14-15 procent) som svarar att de väljer mat utifrån värderingar och att de köper mat som är miljömärkt (exempelvis ekologisk, Rainforest Alliance, RSPO, UTZ (till den yngre åldersgruppen räknas 18-35 år och resterande 36-65 åringar räknas till de äldre).
  • Varannan svensk i undersökningen anser att maten utgör en negativ miljöpåverkan, vilket var ungefär samma nivå som i de andra länderna i studien. En av tio anser det inte (totalt 50 procent negativ och 12 procent positiv). Var femte person anser också att Sveriges matproduktion har en negativ effekt på mil-jön (18 procent). Varannan uppger att den har en positiv miljöeffekt (48 procent).

FAKTA: Om undersökningen  

  • Undersökningen har gjorts av den oberoende  marknadsundersökningsbyrån Savanta ComRes. Enkäten besvarades av 11 439 vuxna i nio europeiska länder, varav 1074 besvarade enkäten i Sverige  och Storbritannien (2063). Uppgifterna vägdes i varje land efter ålder, kön, region för att vara nationellt representativa. Alla länder viktades för att vara lika representerade i den sammanlagda europeiska summan. I Sverige besvarades frågorna av personer mellan 18 och 65 år, under perioden 24 februari till 22 mars 2021.  Analys av det svenska resultatet är gjord av Kantar Sifo.
    Vill ni läsa hela undersökningen, kontakta press, se nedan.

FAKTA Eat4Change 

  • Eat4Change är ett internationellt projekt lett av WWF Finland, med finansiering från EU.
  • Projektet strävar efter att få europeiska medborgare att ta en mer aktiv roll i samhället och ändra sin kost till att bli mer växtbaserad och på annat sätt miljömässigt hållbar. Läs mer här.

Har du frågor, kontakta:  

Anna Richert, senior matexpert WWF, anna.richert@wwf.se, tel 070-6376878
Sofia Nordlund, projektledare Eat4Change WWF, sofia.nordlund@wwf.se, tel 070-6808921
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se,  tel 0735-862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se