Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|30 dec, 2024|Pressmaterial

WWF om vargjakten: satsa på förebyggande åtgärder

Den 2 januari startar 2025 års vargjakt. Trots kraftig inavel och bristande satsningar på alternativa åtgärder, får 30 vargar skjutas. WWF menar att jakten som enda åtgärd inte är en effektiv lösning på att minska konflikter mellan rovdjur och människor, utan det krävs också ökade insatser på förebyggande åtgärder.

_WW289937
30 vargar kommer att få skjutas under 2025 års vargjakt.

– I stället för att bara skjuta vargar bör vi fokusera mer på att stärka och utveckla förebyggande åtgärder för att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar samexistens mellan människor och rovdjur. Att endast minska antalet vargar löser inga problem i sig, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

Den svenska vargstammen har på några år minskat med cirka 100 vargar till att vid den senaste inventeringen omfatta 375 individer. I takt med att vargstammen minskar riskerar problemet som finns med inavel bli ännu värre. Nära besläktade vargar är bland annat mer mottagliga för sjukdomar och genetiska defekter, får sämre reproduktionsförmåga och blir mer sårbara till förändringar i livsmiljön.

– För att säkerställa vargstammens långsiktiga överlevnad, behöver vi få in fler vargar av finsk-ryskt ursprung. Genom naturlig invandring och eventuell flytt av individer samt ett nära samarbete över gränserna kan vi förbättra den genetiska variationen och överlevnadsförmåga hos våra vargar, säger Benny Gäfvert.

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att se över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg, det vill säga nivån för när en art eller naturtyp har tillräckligt goda förutsättningar för att överleva på lång sikt. Detta värde vill regeringen sänka från dagens 300 till 170 individer.

– Frågan om referensvärden har utretts tidigare och det saknas vetenskaplig grund för en sänkning. Det riskerar inte bara att äventyra vargens långsiktiga överlevnad, utan även att dra Sverige inför EU-domstol eftersom Sverige kan bryta mot EUs regelverk, säger Benny Gäfvert.

Fakta: Vargjakten 2025

Årets licensjakt pågår från den 2 januari 2025 och som längst till och med den 15 februari. Licensjakten omfattar 30 vargar i fyra län. Syftet med licensjakt på varg är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, för att minska konflikter mellan djur och människor.

Beslutet om hur många vargar som får fällas baseras på siffran för gynnsam bevarandestatus, som fastställs av regeringen. Enligt Naturvårdsverket krävs det minst 300 vargar i Sverige i dag för att uppnå denna status.

Vargen är fridlyst i Sverige och klassas som starkt hotad av SLU Artdatabanken.

Läs mer om WWFs arbete med stora rovdjur: www.wwf.se/djur/svenska-stora-rovdjur

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 30/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se