Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 feb, 2025|Pressmaterial

WWF om lodjursjakten: satsa på förebyggande arbete istället

Den 1 mars startar årets licensjakt på lodjur, en art som är fridlyst och klassad som sårbar i Sverige. 87 individer kommer att få fällas under årets jakt. WWF efterfrågar dock större satsningar på förebyggande arbete och full kompensation för skador på tamdjur.

Lodjur  Foto Tomas Hulik
Årets lodjursjakt pågår mellan den 1 och 31 mars. Foto: Tomas Hulik WWF

– Det är positivt att färre lodjur får skjutas i år.  Men tilldelningen kunde varit lägre om det satsades mer på förebyggande åtgärder inom förvaltningen med alternativ som rovdjursavvisande stängsel, höjda ersättningsnivåer och andra konfliktdämpande metoder, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF.

Idag finns det lodjur i större delen av landet och stammen beräknas bestå av cirka 1300 individer, baserat på antalet familjegrupper 2023/24 enligt Naturvårdsverket. Lodjuret, som toppredator, befinner sig överst i näringskedjan och spelar en viktig roll för våra ekosystem.

Jakt på lodjur är strikt reglerad enligt EUs art- och habitatdirektiv, men Sverige har fått undantag för skydds- och licensjakt. I årets licensjakt har länsstyrelserna gett beslut om att fälla 87 lodjur. Beslutet hänger delvis ihop med att antalet familjegrupper i Skandinavien har minskat med totalt 18 familjegrupper jämfört med 2022/2023.

Det innebär att var femtonde lodjur i Sverige kommer att få skjutas.

I Sverige sammanfaller tiden för lodjursjakten med dess parningsperiod, vilket gör att det är en känslig period för kattdjuret. Under denna period är lodjuren mer aktiva och söker efter partners. 

– Lodjurshonor har en mycket kort period då de kan bli dräktiga, vilket sammanfaller med jaktsäsongen. Detta kan potentiellt påverka populationen över tid, säger Benny Gäfvert.

WWF anser att rovdjursförvaltningen ska vara långsiktig och förutsägbar. Regeringen behöver avsätta de medel som krävs för att fullt ut stödja förebyggande åtgärder och ersätta de skador som orsakas av stora rovdjur.

– Bortsett från renar i norra Sverige är antalet lodjursangrepp på tamdjur relativt litet och handlar oftast om enstaka individer. Det skygga kattdjuret vill hålla sig borta från oss människor, och man får istället vara glad om man lyckas se ett, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF Sverige, som själv har sett lodjur i sina hemmatrakter i Järvsö.

Rovdjursfrågan har återigen fått stor uppmärksamhet både i Sverige och EU. Vid årsskiftet beslutade Europarådets konvention om skydd av djur och växter, Bernkonventionen, att nerklassa vargens skyddsstatus från "strikt skyddad" till "skyddad".

– WWF anser att beslutet saknar vetenskapligt stöd och enbart är politiskt motiverat. Vi är oroliga att detta kan få stora konsekvenser för andra rovdjurs bevarandestatus i Europa, och i förlängningen påverka även lodjur, säger Benny Gäfvert.

FAKTA Om årets licensjakt på lodjur

Lodjursjakten pågår från den 1 mars till den 31 mars i södra och mellersta Sverige och till den 15 april i norr.  I årets licensjakt har länsstyrelserna hittills gett beslut att fälla 87 lodjur.

Norra rovdjursförvaltningsområdet: 19

  • Västerbottens län: 6 lodjur
  • Västernorrlands län: 5 lodjur.
  • Jämtlands län: 8 lodjur

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet: 52

  • Dalarnas län: 15 lodjur.
  • Västmanlands län: 6 lodjur.
  • Gävleborgs län: 15 lodjur.
  • Örebro län: 6 lodjur.
  • Uppsala län: 10 lodjur.

Södra rovdjursförvaltningsområdet: 16

  • Jönköpings län: 8 lodjur.
  • Kalmar län: 8 lodjur.

FAKTA: Antalet lodjur 

Den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1300 lodjur i Sverige, varav ungefär hälften förekommer i renskötselområdet. Referensvärdet på vad som definierats som gynnsam bevarandestatus är 870 individer i Sverige.

Under inventeringssäsongen 2023/2024 återfanns 296 familjegrupper av lodjur i Skandinavien. Detta är en minskning med 18 familjegrupper jämfört med 2022/2023. Av familjegrupperna återfanns 78 i Norge och 218 i Sverige. Baserat på antalet familjegrupper beräknas den svenska delen av lodjurpopulationen omfatta ca 1300 individer.

FAKTA WWFs mål för att säkra lodjurets förekomst i Sverige: 

  • Säkra nuvarande skyddsstatus för lodjur i Bernkonventionen.
  • Genom stöd till forskning tydliggöra lodjurets roll i ekosystemen.
  • Bidra till ökade bidragsnivåer till förebyggande åtgärder.
  • Öka kunskapen om lodjur hos allmänheten.
  • Främja lodjur och andra stora rovdjur genom utlysning av projektbidrag.

FAKTA WWF vill att:

  • Regeringen avsätter de medel som krävs för att fullt ut stödja förebyggande åtgärder och ersätta de skador som orsakas av stora rovdjur, samt bidra till mer forskning inom området.
  • Inblandade aktörer verkar för en långsiktigt hållbar rovdjursförvaltning där alla parter ska vara sedda och respekterade.
  • Myndigheterna fortsätter arbeta långsiktigt nära människor och djur för att öka förtroendet för förvaltningen.
  • Förvaltningsplanerna för stora rovdjur blir tydligare och mer långsiktiga, med en flexibilitet baserat på om rovdjurens förutsättningar ändras.
  • Myndigheterna tillämpar kraftfulla åtgärder för att stoppa den illegala jakten.

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 21/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se