Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 okt, 2024|Pressmaterial

WWF: Nej till minskning av vargens referensvärde

Att regeringen nu föreslår att vargens referensvärde ska minskas från 300 till 170 individer i nästa EU-rapportering är oansvarigt, menar WWF. Genom att föreslå ett så lågt antal vargar så ignorerar regeringen totalt EUs art- och habitatdirektiv som ska säkerställa att hotade arter och deras livsmiljöer bevaras.

Vargituvull_Ola_Jennersten_WW255036.jpg
WWF är kritiska till att regeringen vill sänka referensvärdet på varg från 300 till 170 individer i Sverige. Foto: Ola Jennersten

– I en tid av alarmerande minskning av arter världen över, är det än viktigare att vi inte vänder ryggen till de utmaningar vi står inför. Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt gått ned med 73 procent mellan 1970 och 2020, enligt WWFs Living Planet Report 2024, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF. 

Regeringen vill minska antalet vargar i Sverige kraftigt och föreslog i onsdags att det så kallade referensvärdet, som ska rapporteras till EU enligt art och habitatdirektivet, sänks från 300 till 170 individer. Nästa rapporteringstillfälle till EU äger rum 2025.  
 
– Regeringen fortsätter att hantera vargen som en politisk symbol istället för att satsa på de långsiktiga lösningar som behövs för att uppnå en hållbar förvaltning där både människor och stora rovdjur kan samexistera, fortsätter Benny Gäfvert. 

Skador på tamdjur och andra intressen kommer att ske oavsett storleken på vargstammen om vi inte investerar i förebyggande åtgärder och bygger kunskap om sambanden i naturen, menar WWF. 

Enligt internationella experter som Naturvårdsverket anlitat kan vargstammen med den kraftiga risk för inavel som finns, riskera att bli ohållbar om referensvärdet sänks. Trots detta har svenska regeringen aktivt drivit frågan om att nedgradera vargens skyddsstatus i EU.  

EU:s medlemsstater har nyligen röstat igenom en försämring av vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen – från “strikt skyddad” till “skyddad”. Framöver kan det bli enklare att förvalta vargen genom till exempel en ökad jakt.  

–Med tanke på den globala nedgången av arter borde vi fokusera på att stärka ekosystemens motståndskraft, snarare än att låta naturen bli ett slagträ i en politisk debatt, avslutar Benny Gäfvert. 

FAKTA Enligt Naturvårdsverket finns det i dag omkring 375 vargar i Sverige.  

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 17/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se