Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|15 jun, 2023|Pressmaterial

WWF: Klimatmötet måste ge konkreta besked om utsläppsminskningar

– Om det nationella klimatmötet 16 juni ska anses vara en framgång måste de närvarande ministrarna ge tydliga besked om hur Sverige ska minska utsläppen av växthusgaser. Det går inte att fortsätta att säga att man vill nå klimatmålen utan att säga hur det ska ske, säger Gustaf Lind.

tg-dk-wwf-fernando-zarur-1024×680.jpg
Transportsektorn är en viktig del i klimatomställningen. @ Fernando Zarur/WWF

Mänskligheten har bara ett par år på sig att halvera utsläppen för att undvika en katastrof. Samtidigt innebär en snabb klimatomställning en stor möjlighet för svenska företag. Hur klimatomställningen ska gå till ska diskuteras på ett nationellt klimatmöte fredag den16 juni.   

– Den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen ska lämna över till riksdagen senare i år är avgörande för Sveriges utsläpp till 2030 och den måste leverera stora utsläppsminskningar, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind. 

–Som dialogforum lämnar mötet en hel del övrigt att önska och alltför få har bjudits in från miljö- och ungdomsorganisationer. Regeringen måste också lyssna på civilsamhället i klimatfrågan, säger Gustaf Lind.  

Under regeringens första år vid makten har det mest pratats om målen till 2045 och regeringen tycks överväga om klimatomställningen kan ske bättre någon annanstans.  

– Vetenskapen är glasklar, alla länder måste minska utsläppen mycket snabbare än i dag för att 1,5-gradersmålet ska kunna nås. Men med den politik som regeringen hittills presenterat kommer Sveriges utsläpp öka, säger David Mjureke, senior klimatexpert på WWF.     

Den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen ska lämna över till riksdagen senare i år avgör hur stora Sveriges utsläpp blir 2030.  

– Takten i klimatomställningen måste öka. Det räcker inte att enbart fokusera pååtgärder som ska ge effekt på sikt. En klimathandlingsplan som inte väsentligt minskar utsläppen de närmaste åren kommer att betraktas som ett fiasko, säger David Mjureke.  

Den globala marknaden för grön teknik, produkter och tjänster växer. Svenska företag investerar mångmiljardbelopp inom dessa områden för att ligga i framkant, vilket lett till en nyindustrialisering av Sverige med tusentals nya jobb.   

Den internationella konkurrensen kring gröna investeringar är dock stenhård och om Sverige halkar efter riskerar investeringarna att hamna utomlands.  

– Sverige var ledande när klimatomställningen var osäker och svår. I dag finns det lösningar och hela världen ställer om, även om det går för långsamt. Regeringen får inte sänka ambitionerna nu när hela planetens framtid avgörs. Även näringslivet vinner på att Sverige ligger i omställningens framkant, säger David Mjureke.   

WWF menar att regeringen bör investera i klimatomställningen i Sverige och inte göra sig beroende av att köpa utsläppsutrymme av andra EU-länder. Någonting som inte ens är säkert kommer att gå, än mindre vad det kommer att kosta.  WWF har tidigare i år överlämnat en lista med 37 åtgärdsförslag för att påskynda Sveriges klimatomställning till regeringen. 

– Regeringen bör satsa pengar på hemmaplan i ett modernt transportsystem, en utsläppsfri industri och ett innovativt hållbart samhälle där nya lösningar skapas och sprids. Klimatomställningen är den stora frågan här och nu och Sverige måste hänga med, säger Gustaf Lind.   

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 15/06/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se