Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|10 feb, 2020|Pressmaterial

Glädjande minskning av tjuvskjutna noshörningar i Sydafrika

Nya siffror från Sydafrikas miljödepartement visar att tjuvjakten på noshörning minskat från 769 till 594 djur under 2019 – en minskning med 23 procent. På fem år har tjuvjakten halverats. Glädjande, säger WWF.

Spetsnoshörningar i Sydafrika. Foto: Chris Kelly, WWF

Positiva siffror kommer också för elefanterna – antalet tjuvskjutna djur gick ned från 71 till 31 mellan 2018-2019 i Sydafrika.

– Det är ett steg i rätt riktning för Sydafrikas noshörningar och ett kvitto på att samarbete och naturvårdsarbete lönar sig. Men fortfarande dödas drygt 11 noshörningar varje vecka. Läget är fortfarande allvarligt och det förebyggande arbetet för att minska tjuvjakten måste fortsätta, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Tjuvjakten drivs av efterfrågan på noshörningsprodukter. Pulver från noshörningshorn anses som mirakelmedicin i Asien – och används till allt från att bota cancer till potensmedel. Kriminella syndikat anses ligga bakom mycket av smugglingen. Länder som exempelvis Vietnam, Malaysia och Kina pekas ut som några av de främsta mottagarländerna.

Nationellt arresterades 332 personer för artskyddsbrott kopplat till noshörning förra året i Sydafrika och 57 stora undersökningar genomfördes. Resultatet blev 145 fällande domar.

Idag finns cirka 5 000 spetsnoshörningar jämfört med 100 000-tals i Afrika för ett sekel sedan. Antalet trubbnoshörningar är nu över 20 000. De var nere på en bottennivå i slutet av 1800-talet.

I flera andra afrikanska länder syns också en mer hoppfull utveckling när det gäller att bekämpa tjuvjakten.

–I Kenya har myndigheterna kopplat ett starkare grepp runt tjuvjakten. Förra året dödades bara fyra av cirka 770 spetsnoshörningar. Däremot ser vi en besvärande tjuvjakt på noshörning i Sydafrikas grannländer, som Namibia, Botswana och Zimbabwe. De behöver öka samarbetet för att ta itu med korruptionen och få till ett effektivare internationellt samarbete kring brottssyndikaten i Asien som förser marknaden med noshörningshorn, säger Allan Carlson.

Fakta: Statistik för tjuvjakt på noshörning i Sydafrika.

2019: 594 noshörningar

2018: 769 noshörningar

2017: 1028 noshörningar

2016: 1054 noshörningar

2015: 1175 noshörningar

2014: 1215 noshörningar

2015: 1175 noshörningar

2016: 1054 noshörningar

Läs mer på wwf.se

WWF driver sedan 2012 en global kampanj mot den illegala djurhandeln –från tjuvjakten, smugglingen och transportvägarna till marknaden och konsumenterna

Fakta: Ända sedan starten 1961 har WWF arbetat aktivt för noshörningens överlevnad. Arbetet går ut på att skydda noshörningen där den lever och att minska efterfrågan på noshörningshorn. WWF jobbar också med:

• Att bevaka reservat där noshörningar kan leva säkrare

• Forskning för att öka kunskapen om noshörningen

• Omflyttning av noshörningar till skyddade områden

• Utbildning och utrustning till parkvakter

• Inköp av transportfordon och kommunikationsutrustning

• Användning av smarta plan och annan elektronisk utrustning

• Utbildning och samarbete med lokalbefolkningen

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, naturvårds-och Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se