Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 okt, 2023|Pressmaterial

WWF går in med en kvarts miljon för att rädda oljeskadade fåglar i Blekinge

Oljan, som läckt ut från fartyget som gick på grund i förra veckan utanför Blekinges kust, har redan skadat många fåglar i de drabbade områdena. Fåglar, som fått olja på sig, riskerar att dö eftersom fjädrarnas vattenavstötande och isolerande egenskaper förstörs. WWF skänker därför en kvarts miljon kronor för att omgående stödja de lokala krafter som sliter med att begränsa skadorna på fåglarna.

Fler än 500 fåglar har skadats av oljeutsläppet i Blekinge. Foto: Emil Malmborg
Fler än 500 fåglar har skadats av oljeutsläppet i Blekinge. Foto: Emil Malmborg

– Fler än 500 fåglar har redan oljeskadats efter oljeutsläppet i Blekinge. Oljan är svårupptäckt nu då den sjunkit under ytan. Det pågår ett stort arbete att skydda det fågelrika området Äspet vid Åhus, där vallar nu byggs så att oljan inte ska komma in. Nu hjälper vi de organisationer som kämpar mot klockan med ett bidrag för att rädda så många oljeskadade fåglar som möjligt, säger Yvonne Blombäck, expert på kust och skärgård på WWF.

Det var den 22 oktober som en passagerarfärja gick på grund söder om Karlshamn. Trots insatser för att förhindra oljan att sprida sig har såväl olja som diesel släppts ut. Utsläppet med olja har drivit mot en halv mil lång känslig kuststräcka vid Pukaviksbukten mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborg i Blekinge.

Det kan räcka med en liten oljefläck för att en fågel långsamt ska frysa ihjäl. Oljan gör att skyddet mot kylan försvinner och även att flytförmågan försämras – fåglarna riskerar då att drunkna eller frysa ihjäl. Fåglarna kan också förgiftas när de försöker putsa bort oljan från sin fjäderdräkt.

Ett stort saneringsarbete pågår för att rädda de oljeskadade fåglarna vid Blekinges kust. Foto: Emil Malmborg

– Vi har fått en lokal nu där vi kan börja samla in fåglarna, bedöma i vilket skick de är i och ge dem mat för att de ska klara av att tvättas. Oljan har sjunkit och är nu under vattenytan, det är dock svårt att förutse var oljan tar vägen, säger Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare i Sölvesborgs kommun.

Sedan fortsätter han:

– Vi är tacksamma till alla organisationer som hjälpt oss att göra den här räddningsinsatsen möjlig, inte minst Katastrofhjälp för fåglar och vilt som organiserar räddningsarbetet och WWF.

Allt djurliv i området påverkas och nu väntar ett stort jobb med att bland annat fånga in alla skadade fåglar och tvätta bort oljan. Det kommer krävas flera månader av hårt arbete för att rädda det som räddas kan.

– Jag, som själv är fågelskådare, är förtvivlad över läget. Dels för kustmiljön, men särskilt för fåglarna säger Yvonne Blombäck, expert på kust och skärgård på WWF. Detta är en katastrof. Många arter som vigg, knipor, gäss och svanar drabbas hårt, eftersom många fåglar samlas i Blekinges skärgård inför vintern. Jag hoppas att bidraget från WWF kan rädda fler fåglar. Tack till våra Östersjöfaddrar och supportrar som gör detta möjligt.

Ge Östersjön en chans. Stöd WWFs arbete – bli Östersjöfadder: www.wwf.se/bli-ostersjofadder

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 28/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se