Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 jul, 2023|Pressmaterial

WWF: En historisk dag när EU-parlamentet röstat ja till att restaurera natur

–Idag är en historisk dag. EU kan nu börja arbetet med att baxa lagstiftningen om att återställa natur i hamn. Äntligen kan EUs ekosystem få nytt liv. Trots att lagförslaget redan vattnats ur en del är det bråttom att lagen kommer på plats för dagens och framtida generationer, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Svensk skog, Foto av Marcus Wetsberg/WWF.
Svensk skog, Foto av Marcus Wetsberg/WWF.

Efter en rafflande omröstning under EU-parlamentets session i Strasbourg vann ja-sidan med knapp marginal. Fram till idag har också 1 miljon människor gett sitt stöd till lagen genom underskrifter eller signaturer.

Lagen om naturrestaureringen har kantats av konflikter och åkt berg-och dalbana i EU de senaste månaderna. Den konservativa EPP-gruppen i EU-parlamentet var så kritiska till kommissionens förslag att man inte ens ville förhandla om det. Miljöministrarna i EUs ministerråd lyckades i juni ena sig om ett kompromissförslag som Sverige sedan röstade nej till.

–Det är en mycket viktig lag som kan bidra till att vända den negativa trenden för biologisk mångfald. Det är den första stora lagstiftningen om biologisk mångfald sedan art-och habitatdirektivet lades fram för tre decennier sedan, säger Gustaf Lind.

Tolv svenska EU-parlamentariker (S, MP, L, V och C) röstade i slutomröstningen för parlamentets ståndpunkt (inklusive ändringar). Nio röstade emot (M, KD och SD). Miljöorganisationer, tusentals forskare och en mängd företag har ställt sig bakom förslaget.

Efter omröstningen följer förhandlingar mellan EU-parlamentet, medlemsländernas regeringar och EU-kommissionen

–Nu ser vi fram emot en konstruktiv trilog under ledning av det spanska ordförandeskapet för att landa i en stark lagstiftning om restaurering av EUs natur, säger Gustaf Lind.

Fakta: EU-kommissionen lade i juni 2022 fram sitt förslag till naturrestaureringslagstiftning. Den är en del av EUs gröna giv för en ”fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologiskt mångfald”. Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050. År 2021 hade bara 15 procent av livsmiljöerna god bevarandestatus och 81 procent dålig bevarandestatus, enligt Europeiska miljöbyrån (EEA).

För mer information, kontakta:

Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-525 35 71

Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF, 076-837 80 59

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Pressjouren 08-546 575 00, press@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se