Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 apr, 2021|Pressmaterial

WWF ber allmänheten rapportera vilka fiskar de ser: Premiär för livesänd “slow TV” med gäddvandring under havsytan

Den 20 april startar WWF Sverige för första gången en unik livesändning i Östersjöns vatten. Livesändningen, en “slow TV” under havsytan, kommer att visa hur fisken vandrar i Stockholms skärgård – och WWF uppmanar allmänheten att hjälpa till och rapportera (https://www.wwf.se/projekt/aterskapa-ostersjons-livskraft/#live) vad de ser. 

Till Live-sändningen

– Det är jätteroligt att kunna visa i realtid hur det ser ut under havsytan i Stockholms skärgård, när gäddor och abborrar vandrar upp till lekområdet för att lägga rom. Vi vet att sådana här fiskvandringsvägar är väldigt värdefulla för att hjälpa hela Östersjön att må bra på sikt, säger Yvonne Blombäck, programsamordnare Kust och Skärgård, WWF.

Direktsändningen som sker under ytan är en del i projektet “Återskapa Östersjöns livskraft”. Ett projekt där WWF tillsammans med lokala samarbetspartners, med finansiering från Svenska Postkodlotteriet, ska återskapa fria vandringsvägar för rovfiskar, som gädda och abborre, och ta krafttag för att restaurera Östersjöns fantastiska undervattensvärldar så att de återigen kan myllra av liv.

– Vi som deltar i det här projektet har i olika former arbetat med den här typen av restaureringar under flera års tid och vi ser hur naturen ofta svarar snabbt på bra åtgärder. Vi är övertygade om att ökad kunskap samtidigt stärker viljan att bidra till att vända den negativa trenden för Östersjön, säger Malin Kjellin, projektledare på Sportfiskarna.

Gädda och abborre har minskat i Östersjön, bland annat för att våtmarker och små vattendrag torrlagts genom utdikning, samtidigt som övergödning och ett långvarigt överfiske till havs förändrat det känsliga innanhavets ekosystem.

– Genom att filma lekvandringen vill vi visa ett exempel på hur bra det kan bli för fisken när en åtgärd är genomförd samt öka kunskapen om Östersjöns viktiga fiskarter. Nu hoppas vi att många vill bidra med rapporteringen av vilka fiskar de ser, vilket kommer att ge ett stort mervärde till projektet, säger Yvonne Blombäck.

Det är första gången någonsin som WWF i Sverige gör en livestreaming under havsytan. Kameran är på plats från den 20 april till den 3 maj. Allmänheten kan följa sändningen i realtid via projektets hemsida.

– Slow TV är ett populärt format som engagerar många. Det blir som den stora älgvandringen, fast under ytan, säger Johan Eriksson, projektledare What Took You So Long (WTYSL), som utför livestreamingen på uppdrag av WWF.

WWF ber allmänheten samt skolklasser att rapportera vilka fiskar de ser

WWF vill ha hjälp att inventera och rapportera från alla som är intresserade; Om du ser en gädda, abborre eller andra fiskarter simma förbi, kan du hjälpa till genom att fylla i ett webbformulär. Det är även ett roligt sätt att engagera barn. Lärare kan förslagsvis involvera sina elever genom att avsätta en lektion för att prata om Östersjön, gäddor och varför fisken vandrar.

Fakta: Färre fiskvandringsvägar  

Gädda och abborre är två av Östersjöns viktigaste rovfiskar. De lever och förökar sig i grunda vikar, men tyvärr har de minskat i antal på grund av att våtmarker och små vattendrag torrlagts genom utdikning. Även övergödning och landhöjning har bidragit till att länken mellan vatten på land och havet har avsnörts då vassen tagit över och skapat vandringshinder. Andra skäl till att fiskarna får svårt att vandra kan vara anlagda mindre vattenkraftverk eller annan infrastruktur som människan byggt för industribehov.

Fakta: “Återskapa Östersjöns livskraft”  

Projektet, som finansieras av Svenska Postkodlotteriet, sker på tre geografiska platser i Sverige; Världsarvet Höga Kusten, Stockholms skärgård och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. De är olika i geografin men kompletterar varandra och de har en viktig sak gemensamt – de är kustnära produktiva havsområden som är viktiga för Östersjöns livskraft. För att återskapa ett livskraftigt Östersjön behöver viktiga livsmiljöer restaureras, kunskap om livet under ytan öka och fler områden skyddas. I Stockholms skärgård kommer WWF tillsammans med länsstyrelsen i Stockholm, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna att restaurera fria vandringsvägar för gädda och abborre. Allmänheten kan se i realtid hur gädda och andra arter simmar genom en restaurerad vandringsväg mot lekplatsen, där de kan lägga rom i en skyddad mar.

Läs mer om projektet här: 

wwf.se/aterskapaostersjon, https://www.wwf.se/projekt/aterskapa-ostersjons-livskraft/#live

#Postkodeffekten

För frågor, kontakta:  

Yvonne Blombäck, programsamordnare Kust och Skärgård, WWF, epost: yvonne.blomback@wwf.se, mobil 070-797 76 20

John Kärki, fiskevårdare, Sportfiskarna, epost: john.karki@sportfiskarna.se, 08-410 80 684

Anna Almberg, presskontakt, WWF, epost: anna.almberg@wwf.se,  mobil 070-981 67 82

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se