I fyra år har förslaget kring Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) manglats, och senast i december nådde EU-parlamentet och ministerrådet en preliminär överenskommelse. Men efter veckor av turer och uppskjutna omröstningar svängde pendeln idag och framtiden för lagen är nu oviss.
– Att lagförslaget röstades ner innebär inte bara slöseri med tid för naturen och de människor och samhällen som idag drabbas av ohållbara affärsmetoder. Det sänder också signaler om att EU-länderna prioriterar kortsiktiga ekonomiska intressen på bekostnad av den omställning som behöver ske nu, säger Magnus Emfel, chefsekonom på WWF.
Utöver att motverka miljöbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter skulle lagen även kräva att företag och finansiella institutioner antar och genomför omställningsplaner med utsläppsmål i linje med 1,5-gradersmålet.
Dagens beslut i EU går emot de röster från hundratals företag, finansiella aktörer och forskare som har stött och bidragit till att utveckla lagförslaget under de senaste åren.
– Ett av de motargument som vissa regeringar fört fram, och som bidrog till att lagen blev nerröstad idag, är att de vill minska den administrativa bördan och värna företagens konkurrenskraft. Men vi har sett ett starkt stöd för den här regleringen i näringslivet, eftersom lagen skulle bidra till en mer rättvis konkurrens och hjälpa de företag och finansiella aktörer som tar ansvar för sin verksamhet, säger Magnus Emfel.
Mer än en halv miljon människor och hundratals företag och forskare har tidigare visat stöd för lagen, däribland aktörer som Scania, Arvid Nordqvist, Ericsson, IKEA, Unilever, Storebrand, Novo Nordisk och Loreal.
Förslaget går nu tillbaka till förhandlingsbordet.
För mer information, kontakta
Magnus Emfel, chefsekonom WWF, på 070-541 98 02, magnus.emfel@wwf.se
Erika Reje, ansvarig kommunikation näringsliv & finans, 076-545 40 00, erika.reje@wwf.se