Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 dec, 2024|Pressmaterial

WWF: 234 nya arter upptäckta i Mekong-regionen

En igelkott med mjuk päls, en krokodilsalamander och en ny palm är några av de drygt 230 nya arter som upptäckts i länderna längs Mekongfloden de senaste åren. WWF menar att det är hög tid att få stopp på de krympande livsmiljöerna och handeln med vilda djur, så att dessa arter inte försvinner.

234 nya arter i Mekong_collage
Längst upp till vänster ormen Trimeresurus ciliaris och grodan Zhangixalus Melanoleucus. Längst ner till vänster fladdermusen Physoschistura mango och fisken Hipposideros Kingstonae- novataxa. Foto: WWF

–Vi har en viktig uppgift att skydda dessa arter, så att de inte försvinner just efter de upptäckts. Framför allt måste vi få stopp på avskogning och handeln med vilda djur och växter, som leder till att allt fler arter utrotas, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Enligt WWFs rapport, som släpps den 16 december, är många av de nyupptäckta arterna redan hotade av utrotning och WWF uppmanar länderna i regionen att skydda dessa unika och fantastiska varelser och deras livsmiljöer.

Bakom upptäckten av alla de 173 kärlväxter, 26 reptiler, 17 groddjur, 15 fiskar och tre däggdjur i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam finns hundratals forskare från universitet, naturvårdsorganisationer och forskningsinstitut från hela världen. Det totala antalet kärlväxter och ryggradsdjur som upptäckts i Mekong-regionen sedan 1997 är 3 623.

–Även om dessa arter precis beskrivits av vetenskapen så sent som förra året, har de levt i de unika livsmiljöerna i regionen i många årtusenden. Var och en av dessa arter är viktiga beståndsdelar i fungerande ekosystem och en viktig del av regionens rika naturarv, säger Louise Carlsson, expert i biologisk mångfald.

Några av höjdpunkter bland de nyupptäckta arterna är:

• En palmhuggorm med vackra fjäll som får det att se ut som om den har långa ögonfransar.

• En ljusorange krokodilsalamander som lever på nytt höjdrekord för sitt släkte, hittad mellan 1 800 m och 2 300 m över havet.

• En igelkott med mjuk päls med vassa huggtänder, döpt efter det vietnamesiska ordet för vampyr.

• En mullvad som liknar en näbbmus och bara väger 8 gram - vilket placerar den bland de 10 lättaste arterna av landlevande däggdjur på jorden.

• En ingefärsart vars rot luktar mango.

• En bladlös orkidé som hittades på en marknad, men aldrig beskrivits tidigare. Den är sannolikt redan är hotad av överexploatering.

• En karstödla - med ett namn som låter som om den kom ur Game of Thrones. Det är en ny art såväl som att den representerar ett nytt släkte under familjen agamer (draködlor).

• En ormart i släktet rhabdophis under familjen snokar uppkallad efter den etniska gruppen H'mong.

• En rosaaktig fisk, som precis beskrivits av vetenskapen trots att den är vanlig i akvariebranschen.

Arter upptäcks på en mängd olika sätt. En del samlas in vid fältbesök och hamnar i naturhistoriska museer och botaniska trädgårdar i åratal – ibland i årtionden innan de analyseras och identifieras.  Ibland finns arter redan i handeln, vilket är fallet med många orkidé- och akvariefiskarter, men har ännu inte “upptäckts” eller beskrivits av forskare.

WWFs Living Planet Report, som släpptes i oktober visar att populationerna av vilda ryggradsdjur globalt i snitt minskat med 73 procent sedan 1970. Överexploatering är en de bakomliggande faktorerna till utrotningen i Mekongregionen liksom på många andra ställen, andra förklaringar är klimatförändringar, föroreningar, invasiva arter och sjukdomar.

– För att stoppa förlusten av biologisk mångfald i Mekongregionen, arbetar vi på WWF med att påverka dessa länder för att bättre förstå dessa arter, stärka deras bevarande och ta itu med kritiska hot som illegal och ohållbar jakt och handel. Vi tror att det är enda vägen framåt, fortsätter Louise Carlsson.

Ladda ner rapporten

Vill du veta mer, kontakta: 
Louise Carlsson, expert biologisk mångfald, tel 070-603 84 64, louise.carlsson@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare, tel 0735-862622, nina.schmieder@wwf.se

Vill du stödja WWFs arbete?  
Med din hjälp kan vi genomföra projekt för att försäkra oss om ett hållbart ekosystem. Som fadder stödjer du WWFs arbete för att skydda djur och natur. Ditt stöd används direkt till att bland annat stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft. Med ditt stöd kan vi göra mer.

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 20/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se