Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|10 nov, 2022|Pressmaterial

Vegoguiden 2022: Välj rätt och minska kaffesvinnet så värnar du om naturen

WWFs Vegoguiden har i år fokus på kaffe, te och kakao. Sverige är bland de länder i världen där vi dricker mest kaffe, och det är ett av de livsmedel som ger högst avtryck på miljön. Vegoguiden visar att du som konsument kan göra bättre val genom att välja certifierat och ta vara på svinnet. Nästan hälften av hushållens flytande matsvinn är just kaffe och te.

Illustration av kaffe till Vegoguiden

– Vi svenskar älskar vårt kaffe och det ska vi fortsätta att göra. Men om vi tar vara på den stora mängden kaffesvinn och väljer ekologiskt kaffe, te och kakao kan vi minska påverkan på naturen. Kaffe är en av de produkter i svenskarnas kost som har störst negativ påverkan på den biologiska mångfalden eftersom vi dricker sådana mängder, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.

Syftet med Vegoguiden är att uppmuntra till medvetna val av vegetariska livsmedel. Påverkan på biologisk mångfald och klimatet, användningen av kemiska bekämpningsmedel och vatten är de områden som ligger till grund för bedömningen i guiden.

Nytt i årets guide är en bedömning av kaffe, te och kakao. Kaffe är ett av de livsmedel med allra högst avtryck på den biologiska mångfalden, sett till svenskarnas totala kost. Det beror främst på att artrika marker odlas upp och omvandlas till kaffeodlingar, vilket är en bidragande orsak till att vanligt kaffe får gult ljus i Vegoguiden. Men ekologiskt kaffe får grönt ljus.  

Vad gäller klimatpåverkan per kopp har te lägst påverkan följt av snabbkaffe på grund av den lilla mängden kaffe som krävs för att göra en kopp. Men klimatpåverkan blir högre när man använder mjölk i sin varma dryck, något som kan minskas genom att använda växtbaserad dryck, till exempel havredryck.

Förutom att välja ekologiskt kan konsumenter också göra stor skillnad genom att bättre ta vara på den dryck som bryggs och inte hälla ut den i onödan. En rapport från Naturvårdsverket förra året visar att av mängden kaffe och te som slängs varje år motsvarar totalt 84,4 miljoner liter om året.

– Jag tror att det finns ett intresse för att ändra på detta - många vill minska sitt matsvinn, för såväl miljön som för plånbokens skull. Kanske kan du brygga lite mindre kaffe nästa gång, hälla det överblivna kaffet i en termos eller värma på en kopp när du är sugen, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF

Miljöpåverkan per kilo kakao kan också vara hög. På grund av produktionssättet och den höga konsumtionen ger kakao också negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Men ekologisk kakao får grönt ljus i Vegoguiden.

Sverige ligger ganska långt ned på listan över tedrickande länder.  Te får grönt ljus i Vegoguiden, och det beror främst på att så lite te används per liter färdig dryck (som är det som bedöms i Vegoguiden). Men även här är det viktigt att välja ekologiskt te eftersom påverkan på den biologiska mångfalden kan vara hög.

– Jag skulle också vilja uppmana handeln, kaféer och restauranger att fokusera på problemet med svinn av kaffe och vikten av att välja certifierat. Inom företagen finns ett stort intresse för hållbarhetsarbete men det finns mycket kvar att göra för att minska påverkan på den biologiska mångfalden. Här har de en viktig uppgift som kan göra stor skillnad! fortsätter Anna Richert.

FAKTA: Vegoguiden

Guiden bedömer enligt ett trafikljussystem: Grönt med stjärna: Drick/Ät helst – Bästa valet! Grönt: Drick/Ät gärna – det här är ett bra val! Gult: Drick/Ät ibland – Här kan det finnas lite högre påverkan inom några av områdena som bedöms. Orange: Var försiktig – Här kan det finnas ganska stora problem inom några av områdena. Drick/Ät inte så stora mängder, och välj gärna något annat.

Fakta: Svenskarnas kaffe och te-konsumtion

I Sverige konsumerar vi 7,2 kg kaffe per person och år, enligt Jordbruksverket. Det placerar Sverige bland de tio länder som konsumerar mest kaffe i världen. Finland ligger också högt.

TIPS Så här minskar du ditt kaffesvinn

1. Tillred inte mer kaffe än vad du planerar att dricka.

2. Häll upp kaffet i en termos eller värm kaffe som blivit över när du ska dricka.

3. Använd överblivet kaffe i mat och annan dryck, t ex frysa in iskuber och göra islatte (testa att göra den på havremjölk!)

4. Minska avfallet genom att ge kaffesumpen till dina växter - blommor och växter mår bra av kaffesumpen, som innehåller bland annat fosfor och kväve.

Mera om WWFs konsumentguider:Vegoguiden ingår i projektet Vego i världsklass som WWF driver med Sveriges Olympiska kommitté. Syftet är att utmana fördomar om vegetarisk mat och träning och att utveckla det vegetariska köket till ett alternativ för fler. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.Du hittar Vegoguiden här, samt i appen Matguiden där appar finns.

Läs om mer hållbara val av kött, ost och ägg i WWF Köttguiden

Läs om mer hållbara val av sjömat i WWF Fiskguiden

 

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se